Hlavní obsah

Ostřelování syrské Dumy si vyžádalo na 40 obětí

– Londýn/Damašek

Při raketovém útoku syrské armády na tržiště ve městě Duma u Damašku zahynulo přes 40 lidí a 100 osob bylo zraněno. Oznámil to v pátek ředitel exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii. Dumu ovládají rebelové a leží v oblasti Východní Ghúty, na kterou zahájila armáda nedávno útok.

Foto: ČTK/AP

Záběr syrské protivládní aktivistické skupiny Revoluce v Dumě ukazuje, jak se lidé shromažďují u poškozených budov po čtvrtečním náletu.

Článek

„Vládní jednotky vystřelily na tržiště v Dumě 12 raket. Čtyřicet lidí bylo zabito a nejméně 100 osob zraněno,” sdělil agentuře AFP Ramí Abdar Rahmán. „Pořád je tam těžká palba,“ dodal s tím, že počet obětí roste, jak jsou těla vytahovaná z poškozených budov.

Syrská civilní obrana na Facebooku zveřejnila snímky z útoku a jsou na nich vidět zakrvácená těla naskládaná vedle sebe. Podle jejích informací přišlo o život 45 osob.

Syrská armáda zahájila v posledních dnech útok směrem na oblast Východní Ghúty, která patřila dva roky k opěrným bodům opozice v oblasti. Ve čtvrtek byly při náletech vládních sil zasaženy trh a nemocnice, přičemž zemřelo devět lidí. Podle místních aktivistů provedli nálet Rusové.

O obětech v Dumě se syrská vládní tisková agentura nezmiňuje, uvádí jen devět zabitých údajných teroristů na dalším předměstí Damašku Daraja. Poznamenala ale, že v Harastě, sousedící s Dumou, přišel ve čtvrtek o život jeden civilista při minometném útoku vzbouřenců. Zraněna byla dívka.

Duma leží asi 15 kilometrů severovýchodně od syrské metropole v oblasti ovládané protirežimními povstalci. Mnoho obyvatel Dumy uprchlo v minulosti před boji do vesnic v okolí. Místní zdravotnické zdroje tvrdí, že mají problém zvládnout neustálý příliv nových raněných.

Při srpnovém náletu na Dumu přišlo o život 117 osob a situací se tehdy zabývala Rada bezpečnosti OSN. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám