Hlavní obsah

Unesená o Islámském státu: Drogy, znásilňování, alkohol. Víra jim to prý umožňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodávání i devítiletých dívek kvůli sexu, užívání drog nebo alkoholu není podle svědectví jedné z unesených jezídek v Islámském státě (IS) nic neobvyklého. Pětadvacetiletou matku dvou dětí držel IS jedenáct měsíců. Svého muže ani zajaté příbuzné už nikdy neviděla, letos v červenci se jí podařilo utéct. Její svědectví přinesla agentura Reuters.

Žena popisuje muka v zajetí ISVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Žena byla zajata na konci loňského srpna, když bojovníci Islámského státu zaútočili na vesnici Kodžo u Sindžáru. Obyvatelé se před útokem rozhodli neutíkat, protože je Arabové z okolí ubezpečili, že je bojovníci nezraní, když jim odevzdají zbraně, peníze a zlato. To se ale nestalo.

Všechny muže odvedli z vesnice a mladá žena od té doby neviděla svého manžela, jeho bratry ani tchána. Potom odvedli teenagery s tím, že skončí ve výcvikovém táboře. Nakonec došlo na ženy, které si rozdělili bojovníci Islámského státu. Každý měl právo na jednu, velitelé na čtyři.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Začali si mezi sebou rozdělovat ženy, každý emír - jehož úkolem je zabíjet a odřezávat hlavy - si vzal čtyři ženy. Emír má právo prodávat, kupovat nebo měnit ženy, pokud se jimi cítí znuděný. Řekli, že se s nimi nebudou ženit, a nebrali těhotné, protože řekli, že je možná budou chtít kdykoli vyměňovat nebo prodávat,“ vypověděla jezídka.

„Vzali i mladé, jen devíti- a jedenáctileté dívky. Viděla jsem 55letého válího (guvernéra), jak si bere devítiletou dívku. Když jsem mu řekla, že takové věci jsou zakázány všemi vírami, dokonce i prorokem Mohamedem, sdělil mi, že jejich víra jim to povoluje,“ řekla.

Někdy mi dali pilulky a řekli mi, abych si je vzala, že se po nich budu cítit uvolněná

Ji si odvedl právě guvernér Mosulu, který ji „vlastnil” sedm měsíců. Během té doby ji třikrát prodal dalším představitelům IS.

Sama byla nejprve odvedena na velitelství IS, kde normálně pracovala. Protože nechtěla poskytovat sex, hrozili, že jí vezmou její dvě děti - tříletou dceru a dvouletého syna.

Nakonec jí spoutali ruce a dali drogy, po nichž se přestala bránit.

„Někdy mi dali pilulky a řekli mi, abych si je vzala, že se po nich budu cítit uvolněná. Zpočátku jsem to odmítla, ale nutili mě, abych si je vzala, že by mi pomohly cítit se lépe. Vzala jsem si je a za méně než půl hodinu jsem se mu přestala bránit a nechala jsem ho dělat, co chtěl. Když efekt pilulky pominul, začala jsem plakat a vyčítala jsem si, že jsem dovolila teroristovi jiné víry, než jsem já, který pozabíjel mé blízké, aby se mnou měl sex.

Sebevražední atentátníci, kteří se jdou odpálit, mají drogy v kapsách

Použití drog ji zaskočilo: „Říkají, že drogy jsou zakázané a zabíjejí kohokoli, koho vidí kouřit cigaretu. Ale viděla jsem je brát drogy a dokonce pít alkohol. Sebevražední atentátníci, kteří se jdou odpálit, mají drogy v kapsách.”

Utekla, když měl její „majitel” schůzku mimo místo, kde žila. Jak se jí to podařilo, ale nepopsala. Co se stalo s dětmi, není z reportáže Reuters jasné.

„Ranilo mě, že mě oddělili od manžela. Pořád nemohu zapomenout na den, kdy nás napadl Daíš (arabský akronym Islámského státu) a poprvé mě znásilnili. Od tohoto dne se celý můj život proměnil v noční můru. Když jsem se probouzela nebo usínala, děsily mě obrazy Daíše a začala jsem trpět psychickými poruchami.“

Žena je teď v táboře Duhok na severu Iráku v péči psychologa.

V jejím vyprávění je několik nejasností.

Kouření Islámský stát skutečně přísně trestá, ale většinou jen nejméně 40 ranami bičem a až opakované případy vězením, výjimečně pak stětím.

Reklama

Výběr článků

Načítám