Hlavní obsah

Debakl amerického plánu. Vycvičených rebelů bojuje s IS v Sýrii jen pět

– Washington

Americký program výcviku syrských vzbouřenců totálně selhal. Jasně to plyne z vystoupení generála Lloyda Austina III, který ve středu před senátním výborem pro ozbrojené síly řekl, že jen čtyři nebo pět z pár desítek rebelů vycvičených Američany bojuje aktuálně proti Islámskému státu.

Velitel CENTCOM generál Lloyd James Austin III

Článek

Potvrzuje to debakl amerického plánu, který byl patrný už na konci července, když nově vycvičené muže zajala hned po návratu do Sýrie Fronta na Nusra. [celá zpráva]

O selhání programu psal už v první srpnové dekádě server Politico, který uváděl, že za dvanáct měsíců se podařilo vycvičit jen 54 bojovníků místo plánované brigády o 5400 mužích. Dodal, že všichni vycvičení jsou mrtví, zajatí nebo nezvěstní.

„Hrozně málo”

Ministr obrany Ashon Carter v červencové zprávě přiznal, že se nepodařilo naplnit počty a vycvičeno bylo jen šedesát vzbouřenců, což je „hrozně malé číslo“.

K současnému počtu vycvičených Austin, který stojí v čele amerického Centrálního velitelství, pod něž spadá Blízký východ, uvedl: „Je to malé číslo. V bojích jsou čtyři nebo pět.“ Austin potvrdil, že snahou bylo vycvičit více Syřanů: „Je v našem zájmu se ubezpečit, že máme prvek, který se umí chránit sám a také může spolupracovat s ostatními.“ Měli sloužit také jako letečtí návodčí označující cíle pro koaliční bombardéry.

Server íránské televize Press TV jedovatě poznamenal, že USA na program výcviku daly 41 miliónů dolarů. Výcvik podle jeho účastníků přitom trvá jen 45 dní.

Kapitán rozprášené skupiny z Divize 30 Ammar Vaví obvinil v listu Daily Telegraph Američany, že jim neposkytli slibovanou vzdušnou ochranu 24 hodin denně.

Výcvik dál pokračuje

Výcvik dál pokračuje, podle serveru The Hill se cvičí už čtvrtá třída rebelů, nasazena však byla jen ta první. Náměstkyně amerického ministra obrany Christine Wormuthová před senátním výborem řekla, že v programu je asi 100 až 120 povstalců.

Z dřívějších zpráv vyplývá, že pro výcvik není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada. Mnozí neprojdou přísným americkým sítem, které má zajistit, že mezi rekruty nebudou žádní radikálové, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám