Hlavní obsah

Unesenou Američanku prý znásilňoval sám šéf Islámského státu Bagdádí

Washington
Aktualizováno

Američanku Kaylu Muellerovou unesenou v Sýrii opakovaně znásilnil šéf Islámského státu abú Bakr Bagdádí. Informovala o tom americká televize ABC s odvoláním na pracovníky tajných služeb a rodiče Muellerové.

Foto: Handout, Reuters

Šestadvacetiletá americká humanitární pracovnice Kayla Muellerová

Článek

"Bylo nám řečeno, že Kayla byla mučena, že byla majetkem Bagdádího. V červnu nám to řekla vláda," citovala televize ABC rodiče Muellerové. Podle televize prý Bagdádí pravidelně navštěvoval tábor, kde byla americká humanitární pracovnice zadržována.

Američtí představitelé získali informaci o zneužívání od nejméně dvou jezídských dívek, které byly v táboře drženy jako sexuální otrokyně.

Američané podnikli v květnu nájezd na tábor. Zabili při něm vysokého velitele Islámského státu abú Sajjafa a zadrželi jeho ženu. Pár měl jezídskou otrokyni a údajně nějakou dobu věznil a zneužíval i Američanku.

Humanitární pracovnice Muellerová byla unesena předloni v srpnu v syrském Halabu, když odcházela z nemocnice Lékařů bez hranic. Začátkem letošního roku podle Islámského státu zahynula při náletu jordánských letadel na sever Sýrie, což Jordánsko popřelo.

Spojené státy v únoru potvrdily, že šestadvacetiletá Muellerová zemřela, okolnosti jejího úmrtí však nevyjasnily.

První veřejné vystoupení abú Bakra Bagdádího

Bagdádí patří k nejhledanějším teroristům světa. Spojeného státy na jeho dopadení či smrt již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset miliónů dolarů (přes 240 miliónů Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám