Hlavní obsah

Kdysi jeden z nejluxusnějších hotelů světa přeměnil Islámský stát k obrazu svému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotel Ninawa v druhém největším iráckém městě Mosulu byl kdysi označován za jeden z nejluxusnějších hotelů na světě. Od loňského léta se však do něj turisté nehrnuli, protože město dobyli extremisté z Islámského státu. Ti teď oznámili, že jeho interiéry zrenovovali nejen pro potřeby svých velitelů.

Foto: repro Twitter/IS

Vlajky Islámského státu před hotelem Ninawa

Článek

„Je to jeden z nejlepších hotelů, velice pohodlný,“ psal před dvěma lety jeden z recenzentů na cestovatelských stránkách TripAdvisor a další přisazoval, že v tamním kasinu si přijdou na své ti nejnáročnější hráči.

Teď musí vybavení a výzdoba jedenáctiposchoďové budovy s 262 luxusními apartmány u řeky Tigris vyhovovat ortodoxnímu výkladu tradičního islámského práva šaría.

Radikálové na internetu zveřejnili sérii fotografií s dělníky, kteří kromě jiného odstraňovali nevhodné sochy zdobící fasádu pětihvězdičkového hotelu.

Foto: repro Twitter/IS

Ornamentální výzdobu exteriérů dělníci odstraňují, protože odporuje výkladu islámu v podání IS.

Foto: repro Twitter/IS

Zalévání květinových záhonů před hotelem

Foto: repro Twitter/IS

Slavnostní ohňostroj u příležitosti znovuotevření hotelu Ninawa

Foto: repro Twitter/IS

Bazénky s fontánami v hotelu Ninawa

Dnešní hosté by se marně dožadovali alkoholu, stejně jako hudby, tance nebo cigarety. Z prezidentských apartmánů jsou teď ložnice pro nejvyšší vedení džihádistů, zatímco v prostorách kasina se budou pořádat svatby mezi pravověrnými.

Radikální bojovníci i civilní příznivci jejich chalífátu budou mít k dispozici všechno, na co si vzpomenou – v hotelu nechybějí dva taneční sály, dvě restaurace, bazén, tenisový kurt, nádherné zahrady.

Foto: repro Twitter/IS

Zahradníci před hotelem Ninawa

Foto: repro Twitter/IS

Interiér hotelu Ninawa

Foto: repro Twitter/IS

Znovuotevření hotelu doprovázelo i vypouštění balónků. V pozadí vlajky Islámského státu

Foto: repro Twitter/IS

Hotelové zahrady

Podle Charlieho Wintera, analytika zabývajícího se mezinárodním terorismem, má znovuotevření hotelu také významný propagandistický účel.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

„Myslím si, že se snaží ukázat, že pokud by koaliční nálety skutečně působily škody, nebyl by Islámský stát schopen pořádat v luxusním hotelu galavečeře s ohňostrojem,“ řekl britskému listu The Independent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám