Hlavní obsah

Arabská koalice končí s nálety v Jemenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád
Aktualizováno

Koalice pod vedením Saúdské Arábie v úterý oznámila, že končí letecké operace v Jemenu. Informovala o tom saúdskoarabská televize Al-Arabíja. Zpráva se objevila pár hodin poté, co Írán avizoval brzkou dohodu o konci bojů.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Jemenci při náletu na Saná

Článek

Cíl asi měsíc trvajících leteckých útoků byl splněn, uvedlo podle televize Al-Arabíja ministerstvo obrany Saúdské Arábie.

Vzdušné útoky, při nichž koalice bombardovala v Jemenu pozice šíitských povstalců, nahradí podle Rijádu operace s názvem Navrácení naděje. Bude zaměřená na posilování bezpečnosti, boj proti terorismu a hledání politického řešení současného konfliktu.

"Koalice bude nadále bránit povstaleckým milicím v dalším pohybu nebo v jakýchkoliv operacích," cituje Asírího agentura Reuters, podle které ale není vyloučené, že ozbrojené akce vojenské koalice v Jemenu mohou pokračovat.

Saúdskoarabský král Salmán nařídil, aby se do operace proti jemenským šíitům zapojila Národní garda. Ta je podle agentury Reuters považována za nejlépe vyzbrojenou pozemní jednotku v Saúdské Arábii, podléhá zvláštnímu ministerstvu.

Náměstek íránského ministra zahraničí Hosejn Amír Abdolláhján odpoledne uvedl, že je přesvědčen, že v příštích hodinách skončí v Jemenu útoky. [celá zpráva]

Nepokoje v Jemenu eskalovaly loni, když šíité obsadili jemenské hlavní město Saná. Letos zabrali vládní instituce a přinutili prezidenta i vládu uprchnout z metropole do přístavního města Adenu. Prezident i premiér, za nimiž stojí Saúdská Arábie, jsou nyní v Rijádu. Šíity podporuje Írán. Boje si vyžádaly životy asi 800 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám