Hlavní obsah

Islámský stát mužům vydává občanky. Ženy mají smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát (IS) začal ve své hlavní baště - syrském městě Rakka - vydávat identifikační průkazy s fotografií. Dostávají je ale pouze muži, uvedli to v pátek aktivisté z exilové syrské organizace SOHR. IS už obyvatelům na svém území vydává i další úřední dokumenty.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu v severosyrském městě Rakka. Archivní snímek

Článek

„Identifikační průkazy dostávají v provincii Rakka ti, kdo nemají žádný jiný doklad o své totožnosti a chlapci, kterým je víc než třináct let,“ uvedla podle agentury AFP exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Podle jejích informací mají průkazy podobu zalaminované karty a jsou opatřené černobílou vlajkou islámského státu. Je na nich fotografie, jméno, datum a místo narození i jména rodičů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Informaci o vydávání průkazů totožnosti civilistům potvrdili i aktivisté ze skupiny „Rakka je zabíjena tiše”, kteří působí na místě.

IS žádá obyvatele bez dokladů, aby se zaregistrovali u úřadů, které jim pak průkaz vydají. Bojovníci IS už podobné doklady dostávali v minulosti, civilistům je ale začali vydávat až teď.

Ženy průkazy nedostanou

Nárok na průkazy nemají ženy, protože „tištění jejich fotografií je považované za zakázané,“ řekl agentuře AFP aktivista Mohamed Sáleh.

Obyvatelé se podle jeho slov obávají, že průkazy Islámského státu se časem stanou povinnými pro všechny obyvatele provincie Rakka. Vydávání vlastních průkazů totožnosti podle šéfa SOHR Rámího Abdel Rahmána IS zahájil poté, co začal obyvatelům vystavovat další vlastní úřední dokumenty, jako jsou například oddací listy, rodné listy, řidičské průkazy nebo osvědčení o registraci aut.

Podobně obyvatelům vydává povolení ke stavbě domů nebo potvrzení o koupi půdy a budov.

Související témata:

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

IS od roku 2013 ovládl velké části Sýrie a Iráku a na dobytém území vyhlásil islámský chalífát.

Reklama

Výběr článků

Načítám