Hlavní obsah

Zeman podpořil Jordánsko v boji proti Islámskému státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán

Prezident Miloš Zeman při své návštěvě Ammánu podpořil v úterý Jordánsko v boji proti Islámskému státu. Česko je podle něj připraveno se podílet na společné akci proti extremistům.

Foto: David Taneček, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se setkal 10. února v Ammánu v rámci návštěvy Jordánska s předsedou jordánské vlády Abdalláhem Ansúrem.

Článek

„To, co potřebujeme, je solidarita s Jordánskem nejenom slovní, ale i skutečná. Konkrétní solidarita začíná bojem proti základnám takzvaného Islámského státu. Mohu vás ujistit, že Česká republika je připravena podílet se na této aktivitě,“ řekl Zeman při návštěvě Jordánska.

„S terorismem se nevyjednává, s terorismem se bojuje. Nejen slovy, ale i činy. ČR plně podporuje váš boj s tzv. Islámským státem,” uvedl podle České televize prezident.

Jordánsko minulý týden zesílilo útoky proti základnám Islámského státu poté, co zveřejnil video s upálením zajatého jordánského pilota. [celá zpráva]

Předseda jordánské vlády Abdalláh Ansúr na recepci českého velvyslanectví poznamenal, že boj proti Islámskému státu není pouze bojem Jordánska a států na Blízkém východě, ale celosvětovou záležitostí. Podotkl, že islám je rukojmím terorismu, a odmítl jednostranný pohled na toto náboženství.

Český prezident poznamenal, že po válce by se měla prohloubit ekonomická spolupráce a Česko, které do země vyváží zbraně i stroje, by se mohlo podílet na výstavbě první jordánské jaderné elektrárny. Obě země připravily dohodu o vzájemné energetické spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám