Hlavní obsah

Jemenský prezident odstoupil, parlament demisi nepřijal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saná

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí ve čtvrtek složil svou funkci. Učinil tak pouhý den poté, co se dohodl se šíitskými povstalci na jejich širším zastoupení ve státních institucích. Učinil to poté, co povstalci z kmene Hútíjů obsadili hlavní město a obklíčili i prezidentský palác.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Obrněné vozidlo šíitské milice Hútijů

Článek

Jemenský parlament však oznámil, že odchod prezidenta nepřijímá, a podle AFP svolal na páteční ráno mimořádnou schůzi, na které se má zabývat současnou politickou krizí v zemi.

Šíitští rebelové se ve středu po jednání s prezidentem údajně zavázali, že přestanou obléhat prezidentský palác a propustí prezidentovy poradce, které zadržovali v uplynulých dnech. Hadí měl vyhovět požadavkům povstalců na změnu ústavy a větší zastoupení v parlamentu a státních institucích.

Podle očitých svědků, které citovala agentura Reuters, však zůstává před prezidentovou oficiální i soukromou rezidencí povstalecká stráž. Podle Hadího rebelové slíbili, že její muži posty brzy opustí.

Člen vedení povstalecké skupiny Muhammad Buchajtí oznámil, že k odvolání stráží a propuštění Hadího poradce může dojít během jednoho, dvou nebo tří dnů, pokud budou úřady plnit dohodnuté kroky.

Zástupci jižního Jemenu obvinili povstalce, že v zemi provádějí agresivní puč proti legitimní vládě, a uzavřeli přístup do Adenu. Po středeční dohodě vzdušné, námořní i pozemní přístupové cesty znovu otevřely.

Reklama

Související témata:

Související články

V Jemenu unesli šéfa prezidentské kanceláře

Ozbrojený gang unesl v sobotu šéfa tamní prezidentské kanceláře Ahmada Aváda bin Mubáraka a dva členy jeho ochranky. Informovaly o tom agentura AP a BBC. Zemí...

U paláce jemenského prezidenta zuří boje

U paláce jemenského prezidenta v pondělí ráno vypukly boje mezi ozbrojenými rebely a vládními vojáky. S odvoláním na očité svědky to uvedla agentura AP. Úřady...

Výběr článků

Načítám