Hlavní obsah

Ať si vor v zakoně odpyká český trest v Arménii, požádá ministerstvo Jerevan

Právo, rav, jfk
Praha

Česká republika chce požádat Arménii, aby převzala výkon rozsudku nad vorem v zakoně Andranikem Soghojanem. Muž by si tak český trest za objednávku vraždy odpykal doma. Právu to potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Kateřina Hrochová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andranik Soghojan (s brýlemi) na archivním snímku

Článek

Ministerstvo spravedlnosti ve středu zaslalo do Arménie žádost o prodloužení vazby Soghojana na území Arménie, aby bylo možné připravit žádost o převzetí výkonu rozsudku Městského soudu v Praze Arménskou republikou.

„Ministerstvo spravedlnosti Arménie přijetí dokumentu potvrdilo a přislíbilo podat žádost o prodloužení Soghojanovy vazby, o níž bude rozhodovat tamní soud,“ uvedla Hrochová.

„Pokud by výkon odsuzujícího rozsudku byl Českou republikou úspěšně předán do Arménie, výkon uloženého trestu odnětí svobody by byl proveden na území Arménie podle tamního právního řádu,“ podotkla mluvčí.

22 let vězení za objednávku vraždy

Soghojan je v Česku odsouzený k 22 letům vězení za objednávku vraždy. V říjnu byl zadržen na útěku v Arménii, jejímž je státním příslušníkem. Arménie však své občany nevydává, takže jeho extradikce do ČR je vyloučena.

Soghojan měl v Česku nastoupit v září do vězení. Pražský městský soud na něj vydal evropský zatykač, který se ale na Arménii nevztahuje. Podle mluvčí soudu Markéty Puci začal soud již v polovině října připravovat také mezinárodní zatýkací rozkaz, ten však trvá delší dobu.

Podle české policie si Soghojan v roce 2007 v Praze objednal vraždu arménského podnikatele. Při následném vražedném honu byl v metropoli omylem zavražděn jiný člověk a další byl pobodán.

Soghojana pražský městský soud nejprve dvakrát osvobodil, odvolací vrchní soud však případ vždy vrátil k novému projednání. Odsuzující rozsudek padl až poté, co kauzu dostal na starost jiný soudce.

Definitivní trest dostal Soghojan loni v říjnu, v té době již však byl dávno v zahraničí, protože justice ho po původně zprošťujícím verdiktu propustila z vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám