Hlavní obsah

Izrael slibuje Hamásu odvetu za smrt tří teenagerů

– Jeruzalém • Aktualizováno
Novinky, rei

Izrael slíbil pomstu palestinskému hnutí Hamás, které viní z únosu a vražd tří židovských teenagerů. Armáda už zbourala domy dvou podezřelých. Jejich mrtvá našli v pondělí večer po 18 dnech pod vrstvou kamení severně od Hebronu. Hamás popírá, že by s incidentem měl něco společného.

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

„Hamás nese odpovědnost a zaplatí,“ prohlásil předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu. Také náměstek ministra obrany Dan Danon uvedl pro stanici BBC, že Hamás „musí platit“ a dodal: „Musíme jasně říct, že když zabijete nevinné děti vracející se ze školy, nemůžete s námi dál pracovat“.

Ekonomický ministr Naftali Bennett k tomu na Facebook připsal: „Vrahům dětí a těm, kdo je řídí, nelze odpustit. Teď je čas na činy, ne slova“.

Hamás nařčení popírá

Hamás spojení s vraždami odmítá a poukazuje na to, že izraelská vláda incident účelově využila v tažení proti němu. Mluvčí Hamásu Samí abú Zuhrí prohlásil, že Izrael se snaží využít příležitost k „zahájení otevřené války proti našemu lidu“.

Foto: Handout, Reuters

Tři židovští chlapci - Naftali Fraenkel (vlevo), Gil'ad Šaer (uprostřed) a Ejal Jifrach (vpravo), kteří byli uneseni na západním břehu Jordánu.

Netanjahu bezprostředně po zmizení školáků uvedl, že trojice hochů ve věku 16 a 19 let byla unesena v důsledku spolupráce palestinských hnutí Fatah a Hamás, které se nedávno po letech znovu dohodly na společné vládě.

Nálety v Gaze

V pondělí mimořádně zasedala bezpečnostní rada Izraele, ale i palestinské samosprávy. Izraelci žádné zásadní rozhodnutí podle Ha’arecu neučinili a rada se znovu sejde po úterním pohřbu teenagerů.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás vyjádřil nad smrtí hochů lítost.

Izrael v noci na úterý podnikl více než 30 vzdušných útoků v pásmu Gazy, které Hamás ovládá. Podle BBC to bylo v reakci na raketové ostřelování jihu Izraele z enklávy. Palestinské zdroje řekly listu Ha’arec, že při náletech byli lehce zraněni čtyři lidé. Hamás pro BBC popřel, že by stál za raketovým ostřelováním.

Zmizení školáků na západním břehu vedlo k rozsáhlé vojenské operaci, při níž bylo zatčeno víc než 400 Palestinců. Pět Palestinců při střetech s vojáky zemřelo. Po dvou hlavních podezřelých Izraelci stále pátrají. Oba jsou členy Hamásu. Izraelská armáda v noci na úterý jejich domy zbourala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám