Hlavní obsah

Izraelci identifikovali únosce tří židovských chlapců

– Jeruzalém • Aktualizováno

Izraelská policie údajně zjistila totožnost dvou z únosců tří židovských mladíků, kteří zmizeli počátkem června. Jde prý o členy radikálního hnutí Hamás původem z Hebronu. Ve čtvrtek o tom informoval deník The Jerusalem Post.

Foto: Shin Bet

Zleva Marván Kavasmá (29) a Amar abú Ísá (32), kteří podle izraelské bezpečnostní služby Šin Bet unesli tři izraelské studenty

Článek

Izraelská kontrašpionážní služba Šin Bet uvedla, že podezřelými z únosu jsou devětadvacetiletý Marván Kavasmá a dvaatřicetiletý Amar abú Ísá, po nichž nyní bezpečnostní síly ve spolupráci s izraelskou armádou usilovně pátrají.

Oba muže izraelská policie zatkla v minulosti kvůli protiizraelské činnosti již několikrát. Kavasmá podstoupil u Hamásu vojenský výcvik. Podílel se také na získávání materiálu pro sestavování bomb a na náboru nových rekrutů pro svou organizaci, která ovládá v posledních letech palestinské pásmo Gazy.

Tři mladíci zmizeli začátkem června, když stopovali u židovské osady Guš Ecion mezi palestinskými městy Betlém a Hebron. Dvěma je 16 a jednomu 19 let a jsou studenty náboženské školy.

Izrael upustil od plošných akcí

Během pátrací akce na západním břehu Jordánu bylo za poslední dny zadrženo přes 350 Palestinců, nejméně šest jich přišlo o život. Izraelští vojáci prohledali množství vesnic i měst a stovky domů.

V úterý armáda oznámila, že upustila od plošného pátrání a chce se od nynějška zaměřovat na cílené akce. Donutilo ji k tomu narůstající napětí v oblasti a obavy z vypuknutí nepokojů, upozornila agentura Reuters.

Foto: Majdi Mohammed, ČTK/AP

Izraelský voják během pátrací akce po unesených židovských chlapcích na západním břehu Jordánu

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás minulý týden přislíbil podporu a spolupráci při pátrání po unesených izraelských studentech. Na konferenci v saúdskoarabské Džiddě se zostra pustil do únosců, které obvinil z toho, že chtějí Palestinskou samosprávu zničit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám