Hlavní obsah

Izraelští vojáci zabili u Hebronu šestnáctiletého Palestince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelští vojáci ve středu postřelili šestnáctiletého Palestince na západním břehu Jordánu. Mladík po převozu do nemocnice zemřel. Podle mluvčí izraelské armády, kterou citovala agentura Reuters, se Palestinec spolu s dalšími dvěma mladíky pohyboval v oblasti Hebronu v těsné blízkosti bezpečnostního plotu dělícího Izrael od západního břehu Jordánu.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Skupina prý nereagovala na výzvu vojáků, aby od plotu odstoupila. Vojáci postupovali rutinně jako při zatýkání. Když vyčerpali všechny prostředky, vystřelili směrem k hlavnímu z aktérů a mířili na dolní části těla. Júsif Šavamra byl postřelen a izraelští zdravotníci ho převezli do nemocnice v Izraeli, kde na následky zranění zemřel.

Podle palestinských statistik Izraelci zabili od loňského července, kdy byly obnoveny mírové rozhovory, už 57 Palestinců a přes 890 dalších zranili. Palestinská strana tvrdí, že vojáci používají nepřiměřené síly. Téhož názoru je také organizace Amnesty International, podle které mohou tyto zásahy spadat pod válečné zločiny.

Izrael od roku 2002 buduje bezpečnostní zeď kolem západního břehu Jordánu, která ho má ochránit před útoky teroristů. Dokončeno je zhruba 85 procent trasy, jež má měřit přes 710 kilometrů. Mezinárodní instituce Izrael vyzvaly, aby tuto nelegální stavbu zrušil. Na jihu, kde se nachází Hebron, je nedokončený úsek, jímž se často snaží projít Palestinci do Izraele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám