Hlavní obsah

Ze Sýrie se odvezou chemické zbraně později

Moskva

Syrská vláda plánuje, že nechá odvézt chemické zbraně ze syrského území do 1. března. S odvoláním na náměstka ministra zahraničí Gennadije Gatilova to v úterý oznámila ruská agentura RIA Novosti. Odvoz vázne a je ve značném skluzu oproti harmonogramu. Chemikálie měly zemi opustit do 5. února.

Foto: Narthe Brendefur/Norwegian Armed Forces/Handout, Reuters

Odvoz chemických zbraní zajišťují námořnictva Dánska a Norska. Na snímku je dánský příslušník.

Článek

„Sýrie včera (v pondělí) oznámila, že na únor plánuje odvoz velkého množství chemických látek. Je připravena ukončit tento proces do 1. března,” prohlásil Gatilov.

Podle původních plánů měla Sýrii do 5. února opustit většina z 1300 tun bojových otravných látek. OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), které na likvidaci syrského chemického arzenálu dohlížejí, minulý týden konstatovaly, že vývoz zbraní je ve skluzu šesti až osmi týdnů za dohodnutým harmonogramem.

Na vině je válka

Sýrie se v pondělí zastával náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, když řekl, že důvodem zpoždění je špatná bezpečnostní situace v zemi. Odmítl, že Damašek vývoz zdržuje záměrně, jak tvrdí některé západní státy. Řekl, že stanovená lhůta byla příliš ambiciózní. Do 31. prosince 2013 mělo území opustit 700 tun nejnebezpečnějších chemikálií, zejména těch, které jsou součástí bojových látek sarin a yperit.

Sýrie loni souhlasila s tím, že se vzdá svých chemických zbraní. Jde o zhruba 1300 tun chemikálií, které mají být vyvezeny ze Sýrie a do 30. června zničeny.

Na moři by měly být zničeny na speciálně upraveném americkém plavidle MV Cape Ray. Nebezpečné látky se odvážejí z přístavu Latákíja, odkud zatím vypluly lodě se třemi menšími náklady, takže vyvezeno je asi pět procent dohodnutého množství. Zatím odvezené chemikálie jsou uskladněny na dánských lodích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám