Hlavní obsah

Patnáctiletý Francouz chtěl vést džihád v Sýrii, zadrželi ho v Turecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecké úřady zadržely jednoho ze dvou patnáctiletých chlapců z jižní Francie, kteří mířili do Sýrie vést svatou válku. Informovala o tom v pondělí agentura AFP. O osudu druhého chlapce není zatím nic známo.

Foto: Malek Al Shemali, Reuters

Povstalecký bojovník v syrském Halabu

Článek

Žáci lycea z jihofrancouzského Toulouse vyrazili na svou pouť před třemi týdny s cílem připojit se k islámským radikálům působícím v Sýrii, která je zmítána občanskou válkou.

Počátkem ledna nepřišli do školy a místo toho s využitím kreditní karty svých rodičů odletěli na Blízký východ. Otec jednoho z hochů uvedl, že syn byl přilákán k extremistům na internetu.

„Od začátku prosince mému synovi on-line vymývali mozek. Komunikoval na Facebooku, sledoval videa o válce v Sýrii,“ prohlásil otec.

Chlapci pocházejí z rodin arabských přistěhovalců.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Mnozí muslimští pubescenti nejen ve Francii, ale i ve zbytku Evropy vzhlížejí s romantickými ideály k bojovnému islamismu a řada z nich se nechává zlákat k tomu, aby se připojili k islamistickým bojůvkám v krizových oblastech. Podle Evropské komise bojuje v Sýrii nejméně 700 občanů zemí EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám