Hlavní obsah

Írán propustil dva Slováky, do Teheránu pro ně vyrazil premiér Fico

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Írán ve čtvrtek propustil dva Slováky Pavla Šeligu a Marka Stolarčíka, kteří byli v zemi vězněni od letošního května. Oba paraglidisté patřili k původně osmičlenné skupině, kterou Íránci zadrželi kvůli podezření ze špionáže. Ostatní jsou na svobodě od září. Premiér Robert Fico se vydal do Teheránu a ve čtvrtek prohlásil, že se vrátí jen s oběma muži.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Slovenské republiky Robert Fico.

Článek

Pavel Šeliga a Marek Stolarčík ve čtvrtek večer odletěli s Ficem ze země. V Bratislavě by měli být v pátek brzy ráno.

„Čekáme na vydání potřebných dokladů, aby oba mohli opustit Írán. Pokud bude nutné, tak v Teheránu přespíme, ale uděláme vše pro to, abychom oba Slováky přivezli na palubě vládního speciálu na Slovensko,“ uvedl ve čtvrtek odpoledne premiér Fico pro televizi TA3. Potvrdil, že Šeliga i Stolarčík jsou v dobrém psychickém stavu.

„Neodjedeme, dokud je nebudeme mít na palubě. Držte nám palce,” vzkázal Fico divákům u obrazovek.

Oba paraglidisty Íránci zadržovali víc než 200 dní, teď už jsou na slovenském velvyslanectví v Teheránu.

Zadrženi v citlivé lokalitě

Podle televize Markíza měl být vládní speciál i se dvěma propuštěnými ve vzduchu, ale íránská tajná služba stále neudělila patřičné povolení. Obavy íránských tajných služeb vzbudila možná skutečnost, že jeden ze zadržených je jaderný fyzik a druhý kameraman.

Oba muži patřili do skupiny osmi paraglidistů, které íránské úřady zadržely u města Isfahán, kde jsou umístěna zařízení na obohacování uranu. Šest členů skupiny bylo propuštěno začátkem září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám