Hlavní obsah

Velký chemický útok mohli podniknout syrští vzbouřenci, řekl libanonský generál

• Aktualizováno

Bývalý libanonský generál Hišam Džábir, který vede bejrútské Blízkovýchodní centrum pro politická studia a výzkum, řekl, že velký plynový útok u Damašku mohli podniknout syrští rebelové. Podle něj mají mezi sebou i přeběhlíky, kteří mají zkušenosti s chemickými zbraněmi. Syrský prezident Bašár Asad mezitím americké televizi řekl, že s chemickým útokem nemá nic společného.

Foto: Reuters

Expert OSN na chemické zbraně při setkání se Syřany

Článek

Džabír popírá tvrzení profesora mezinárodního práva z New Yorku Davida Crana, který naopak tvrdí, že chemický útok takového rozsahu by rebelové zvládnout nedokázali.

V neděli svůj podíl na použití chemických zbraní popřel sám syrský prezident Bašár Asad. V rozhovoru pro americkou televizi CBS uvedl, že s útokem z 21. srpna nemá nic společného a že důkazy o použití takových zbraní nejsou přesvědčivé. Naznačil také, že v případě americké vojenské intervence v Sýrii podniknou jeho spojenci odvetu.

Rebelové by mohli být schopni chemické zbraně vyrobit

Na stranu rebelů podle Džabíra přeběhlo na 70 000 vládních vojáků. „Je představitelné, že jeden nebo víc ví, jak naplnit raketu nebo dělostřelecký granát chemickou látkou,“ řekl. Připravit chemické granáty je těžší než běžné. Většinou jde o binární munici, v hlavici nebo granátu jsou dvě různé chemické látky, které se smísí po dopadu střely, přičemž exploze roznětky oba prekursory uvolní.

Džabír uvedl, že látky, jejichž smíšením vzniká nervový plyn, získali z vyrabovaných libyjských skladů a do země se dostaly přes Saúdskou Arábii. Syrští vládní vojáci objevili v červenci, tedy ještě před útokem, sklady chemikálií na místech ovládaných rebely, byly tam i jedy, ale prekursory sarinu zmíněny nebyly. Zato na jednom kanystru bylo vidět, že látka pochází ze Saúdské Arábie. Jiné důkazy ale neuvedl.

Džabír považuje za nesmyslné, aby Asad použil plyn v době, kdy jeho vojáci postupovali, i když rebelové tvrdí, že jej nasadil, protože se dozvěděl o chystaném útoku rebelů na Damašek.

Rozdělená liga 

Generál se bojí, že by útok mohl roznítit rozsáhlejší konflikt na Blízkém východě. Obavy z útoků má i Liga arabských států, i když ta Asadův režim odsoudila, Sýrii v ní reprezentují vzbouřenci.

Její generální tajemník Nabíl Arábí varoval, že po útoku na Sýrii by se mohla celá oblast ocitnout v plamenech. Arabské země jsou ohledně útoku na Sýrii rozdělené. Zatímco Saúdská Arábie a Katar, které dodávají zbraně vzbouřencům, jej podporují, Libanon a Jordánsko jsou opatrnější. V neděli se proto o nutnosti zaútočit pokoušel ministry ligy přesvědčit americký ministr zahraničí John Kerry.

Francii však slíbil, že se USA rozhodnou, zda záležitost nepředloží ještě ke zvážení Radě bezpečnosti OSN poté, co výsledky šetření okolností útoku zveřejní inspekce OSN. Taktéž přiznal, že zveřejnění videozáznamů obětí chemického útoku v Sýrii s médii chce americká vláda přesvědčit občany a Kongres o nutnosti vojenského zásahu proti syrskému režimu. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad v parlamentu

Podle něj se všichni shodli, že nasazením nervového plynu Asadův režim překročil globálně stanovenou mez. Varoval také, že pokud by se nezasáhlo, byl by to vzkaz pro Hizballáh, Asada a Írán, že se nikdo nebude starat, když se poruší skoro sto let staré konvence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám