Hlavní obsah

Al-Káida prý vyvinula neodhalitelnou výbušninu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická síť Al-Káida údajně vyvinula tekutinu, jíž se dá napustit oděv a která se po uschnutí může stát výbušninou. Dostupnými detektory je látka neodhalitelná. Informovala o tom americká televizní stanice ABC News.

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní rám na letišti novou výbušnou látku nezachytí. Ilustrační foto

Článek

ABC News citovala dva americké vládní zdroje. Al-Káida prý má k dispozici tekutinu, kterou se dají napustit šaty a ty pak mohou být po uschnutí použity jako výbušnina. Jeden z těchto zdrojů hovořil o výbušnině nové generace a o velmi důmyslném prostředku. Druhý dodal, že se látka nedá odhalit dostupnými detektory ani v současnosti používanými bezpečnostními kontrolami.

Novou explozivní látku prý vyvinula nejagilnější Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), která je stále schopná organizovat útoky většího rozsahu. O Vánocích 2009 vyslala atentátníka letadlem do amerického Detroitu s výbušninou schovanou ve spodním prádle, ale muži se ji nepodařilo odpálit. [celá zpráva]

Bombu připravil pyrotechnik Ibráhím Asírí, který se už delší dobu pokouší vyrobit bombu, která by neměla kovovou složku.

Jemenská vláda tento týden zveřejnila seznam 25 lidí hledaných za členství v AQAP. Asírí je mezi nimi. Dvě osoby z tohoto seznamu prý přišly o život při úterním útoku amerického bezpilotního letadla východně od Saná. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám