Hlavní obsah

Hamás odmítl izraelsko-palestinská mírová jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Radikální palestinské hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy, odmítlo dohodu o obnově izraelsko-palestinských mírových rozhovorů dojednaných šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym. Zdůvodnilo to mimo jiné zpochybněním palestinského vůdce Mahmúda Abbáse, jehož hnutí Fatah kontroluje území na západním břehu Jordánu, jako zástupce všech Palestinců.

Foto: Reuters

Vůdce Hamásu Chálid Mišál

Článek

Kerry v pátek oznámil, že Palestinci a Izrael se dohodli na jím zprostředkovaných základech pro budoucí vyjednávání. To by mohlo začít už příští týden ve Washingtonu.

"Abbás nemá žádnou legitimitu, aby vyjednával za palestinský lid o zásadních otázkách," sdělil mluvčí Hamásu agentuře AFP.

Palestinci žijí v jakémsi dvoustátí od roku 2007, kdy Hamás zvítězil ve volbách v pásmu Gazy a násilím odtud vytlačil dosavadní palestinskou správu řízenou Fatahem. Od té doby vládne palestinská správa, v níž dominuje Fatah, jen na západním břehu Jordánu.

Tento rozkol komplikuje od té doby mírové snahy, protože správa prezidenta Abbáse dává přednost míru dojednanému s Izraelem cestou rozhovorů, zatímco Hamás se zapřisáhle drží záměru zničit židovský stát.

Izrael propustí některé palestinské vězňě

Izraelský ministr mezinárodních vztahů a pro strategické záležitosti Juval Steinic v sobotu oznámil, že židovský stát v zájmu obnovy mírových jednání vyhoví dlouhodobé palestinské žádosti na propuštění palestinských vězňů. Počet Palestinců, kteří vyjdou z izraelských věznic, ani žádný termín tohoto kroku ale neupřesnil.

"Uskuteční se nějaké propuštění vězňů," citovala agentura Reuters Steinicovo prohlášení v izraelském rozhlase. "Nechci uvádět čísla, budou to ale významní vězni, kteří byli za mřížemi desítky let," řekl bez dalších podrobností Steinic.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám