Hlavní obsah

Pákistán zrušil moratorium na popravy, smrt hrozí 8000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová pákistánská vláda pod vedením předsedy Naváze Šarífa ve čtvrtek oznámila konec moratoria na trest smrti, které země dodržovala od roku 2008. Od té doby byl popraven jen jeden voják, kterého odsoudil vojenský soud. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) to podle AFP označila za „zpátečnický krok”.

Foto: Mohsin Raza, Reuters

Pákistánský premiér Naváz Šaríf

Článek

Provádění poprav zastavila předchozí vláda Pákistánské lidové strany (PPP). Strana ale utrpěla v květnových volbách drtivou porážku, když hlasování vyneslo k moci středopravou Pákistánskou muslimskou ligu (PML-N) Naváze Šarífa. V Pákistánu všechny popravy musí schválit prezident. Ásif Alí Zardárí z PPP ale odstoupí letos v srpnu a jeho nástupce zvolí parlament pod kontrolou PML-N.

"Nová vláda se rozhodla vypořádat se všemi předmětnými případy popravy," řekl mluvčí ministerstva vnitra Umar Hamíd. "Vláda dala jasné instrukce posoudit všechny případy jeden po druhém," dodal s tím, že odsouzení čekající na popravu nemohou počítat s všeobecnou amnestií.

Podle odhadů AI je v pákistánských celách smrti více než 8000 vězňů. Většina z nich už vyčerpala všechny možnosti odvolání a nyní jim může hrozit poprava. Mluvčí ministerstva vnitra nicméně uvedl, že na popravu čeká jen 450 odsouzených a jejich případy budou ještě posouzeny. "Vláda projeví soucit těm, kdo spadají do 'speciální kategorie', jako jsou ženy nebo starší lidé," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám