Hlavní obsah

Libanonským Sidonem otřásly tvrdé boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sidon

V libanonském přístavu Sidon zahynulo dvanáct libanonských vojáků, kteří se střetli se sunnitskými radikály. Boje propukly v neděli, když příznivci sunnitského klerika začali střílet na kontrolním stanovišti. Střety pokračovaly celou noc.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Černý dým nad Sidonem stoupal z domu zasaženého při bojích.

Článek

Ve městě minulý týden propuklo násilí mezi sunnitskými a šíitskými milicemi, protože sunnité a šíité spolu bojují v občanské válce v Sýrii, která se změnila v sektářský konflikt.

Foto: Sharif Karim, Reuters

Libanonští vojáci zasahující v Sidonu.

Armáda se snažila situaci uklidnit, když ale zadržela jednoho příznivce radikálního sunnitského duchovního šejka Ahamda Assira, propukly boje, v nichž byly použity kulomety a raketové granátomety.

Foto: Sharif Karim, Reuters

Sidon zasáhly tvrdé boje.

Podle některých zpráv bylo v bojích zraněno na čtyřicet vojáků. Podle armády šlo o chladnokrevný cílený útok, který měl ve městě roznítit konflikt.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Libanonští vojáci hlídkují v ulicích Sidonu

Konflikt v Sýrii se postupně přenáší do Libanonu, neboť na straně Bašára Asada bojují i příslušníci libanonské šíitské milice Hizballáh.

Strach z rozšíření konfliktu panuje, protože Libanon pustošila do poloviny 70. let  více než patnáct let občanská válka, kde proti sobě bojovalo několik různých náboženských skupin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám