Hlavní obsah

Asadův režim použil chemické zbraně, nejspíš sarin, tvrdí USA

Abú Zabí

Syrská vláda zřejmě použila menší množství chemických zbraní, pravděpodobně sarin. Ve Spojených arabských emirátech to ve čtvrtek řekl americký ministr obrany Chuck Hagel. USA se dosud k podezření o použití chemických zbraní v Sýrii jasně nevyjádřily.

Foto: Jim Watson, Reuters

Americký ministr obrany Chuck Hagel ve Spojených arabských emirátech

Článek

Hagel ještě ve středu v Káhiře tvrdil, že ačkoli Izrael o využívání chemických zbraní v Sýrii nepochybuje, on při své nedávné návštěvě Izraele nedostal žádnou informaci, která by to na základě zjištění zpravodajských služeb potvrdila.

Ve čtvrtek v Abú Zabí šéf Pentagonu prohlásil, že Bílý dům informoval členy Kongresu, že americká rozvědka dospěla "s kolísavým stupněm důvěry" k závěru, že režim syrského prezidenta Bašára Asada použil chemické zbraně, konkrétně sarin.

"Je to porušení všech zásad konvenční války," sdělil Hagel.

Chemické zbraně by přinutily Izrael i USA k zásahu

Izrael se snaží od syrského konfliktu distancovat, ale jeho politici řekli jasně, že pokud by došlo na chemické zbraně, musel by Izrael zasáhnout.

Americký prezident Barack Obama v minulosti prohlásil, že v případě užití těchto zbraní by také USA přehodnotily svůj postoj k případné intervenci. USA se jí stejně jako mnohé jiné západní státy brání a odmítají také poskytovat syrské opozici zbraně.

Bílý dům ve čtvrtek sdělil, že je v případě potvrzení zprávy o chemických zbraních připraven na všechny eventuality.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám