Hlavní obsah

V Íránu udeřilo zemětřesení, vyžádalo si 37 mrtvých a 850 zraněných

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Na jihozápadě Íránu udeřilo zemětřesení s epicentrem vzdáleným necelých sto kilometrů od města Búšehr, kde je také jaderná elektrárna. Podle Amerického geologického úřadu (USGS) měly otřesy sílu 6,3 stupně Richterovy stupnice. Vyžádaly si nejméně 37 mrtvých a 850 zraněných.

Foto: Profimedia.cz

Írán se nachází v seizmicky aktivní oblasti. Ilustrační foto

Článek

Íránští seismologové uvádějí, že zemětřesení s epicentrem v hloubce 10 kilometrů pod zemským povrchem mělo sílu 6,1 stupně Richterovy škály.

V postižené oblasti žije na 10 000 lidí ve více než 50 obcích. Dvě z nich jsou údajně zcela srovnané se zemí, uvedl server BBC.

V oblasti pracují záchranné týmy, jejichž práci však komplikuje tma. Místní úřady zajišťují generátory, aby záchranné akce mohly pokračovat celou noc.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Búšehr. Snímek je z roku 2006.

Elektrárna Búšehr neutrpěla žádnou újmu, informovala stanice NBC. Zástupce ruské firmy Atomstrojexport, která zařízení postavila, řekl agentuře Interfax, že pracovníci otřesy pocítili, ale práce pokračují bez přerušení.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) na svých internetových stránkách uvedla, že ji Írán informoval, že nedošlo k poškození elektrárny ani k úniku radioaktivity. S touto informací je prý MAAE spokojena a žádné další upřesnění nepožaduje, uvedla agentura AP.

Otřesy pocítili i v okolních státech

Zemětřesení, které mělo nejméně pět následných otřesů, z nichž nejsilnější měl sílu 5,4 stupně Richterovy stupnice, pocítili lidé napříč regionem - v Dubaji, Kataru, Bahrajnu i v částech Saúdské Arábie. V důsledku ořesů se zvedly vlny ve vodách Perského zálivu.

Írán se nachází v oblasti seizmicky aktivních zlomů. Zemětřesení ve městě Bam v roce 2003 si vyžádalo přes 25 000 mrtvých.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Búšehru, jenž se nalézá při pobřeží Perského zálivu, spustili Íránci před dvěma lety zatím svoji první jadernou elektrárnu. Západ na Írán kvůli jeho jadernému programu uvalil tvrdé sankce, obává se, že Teheránu jde o výrobu nukleární bomby. Írán to popírá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránská jaderná zařízení

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám