Hlavní obsah

Asad amnestuje únosce, kteří propustí zajatce do 15 dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad v úterý dekretem vyhlásil amnestii pro ty únosce, kteří své zajatce do 15 dnů propustí na svobodu. V opačném případě jim za tento zločin hrozí trest doživotních nucených prací. Oznámila to syrská státní agentura SANA. Únosy se v Sýrii rozšířily hlavně v posledních dvou letech.

Foto: Reuters

Syrský prezident Bašár Asad při vystoupení na univerzitě v Damašku.

Článek

"Kdokoli unese jinou osobu kvůli výkupnému a zbaví ji svobody z politických, finančních nebo náboženských důvodů, bude odsouzen k doživotním nuceným pracím," citovala SANA z prezidentova výnosu.

V případě, že tento zločin "způsobí smrt (oběti) nebo přivodí trvalé zdravotní následky, anebo bude provázen sexuálním násilím" budou ale únosci popraveni, upřesňuje se v dekretu. Amnestii naopak slibuje prezidentův výnos těm únoscům, kteří "své zajatce propustí na svobodu nebo předají příslušným úřadům do 15 dnů ode dne nabytí účinnosti dekretu".

Za významný a účinný odstrašovací prostředek v boji proti únosům označilo prezidentův dekret syrské ministerstvo spravedlnosti. Zločin únosu, který se v Sýrii rozšířil v posledních dvou letech, je podle něj "importovaný zločin, který je cizí hodnotám syrské společnosti".

Hlavním motivem peníze

Syrský režim vytrvale obviňuje zahraniční mocnosti, že stojí za občanskou válkou v zemi, která si za více než dva roky podle odhadů vyžádala na 70 000 mrtvých.

Únosy jsou nyní v Sýrii na denním pořádku. Podle pozorovatelů je jejich hlavním motivem získat peníze. Na vzestupu jsou prý ale i únosy z náboženských důvodů. Většina protivládních rebelů, stejně jako obyvatel země, jsou sunnité, zatímco Asadova rodina a jeho nejbližší okolí patří k alávitům, kteří představují odnož šíitského islámu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám