Hlavní obsah

Egyptu hrozí zhroucení, varoval šéf armády

– Káhira

Egyptský ministr obrany a vrchní velitel ozbrojených sil generál Andal Fatah Sissi v úterý varoval, že politické rozpory mezi islamistickým prezidentem Muhammadem Mursím a liberální opozicí hrozí přerůst v kolaps státu, uvedly BBC a Financial Times.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Tank a obrněný transportér poblíž prezidentského paláce

Článek

„Pokračující konflikt mezi politickými silami a jejich odlišnými přístupy k řízení země by mohl vést ke kolapsu státu,“ řekl generál. Podle něj současná politická, ekonomická a sociální situace, které země čelí, představuje „nebezpečí pro egyptskou bezpečnost a jednotu egyptského státu, pokud se jí nebudou věnovat všechny strany“. Varoval, že zhroucení státu ohrožuje budoucí generace.

Ministr obrany promluvil šest dnů po začátku nových nepokojů. Střety si vyžádaly přes padesát obětí [celá zpráva] a ve městech na severu byl vyhlášen výjimečný stav. [celá zpráva]

Armáda se začala rozmisťovat ve městech podél Suezského průplavu. Podle něj to dělá jen proto, aby zajistila klíčovou lodní cestu, která je jedním z hlavních příjmů země. Vojáky při té příležitosti označil jako „pilíř v základech státu.“

Generál o hrozbě promluvil při projevu ke kadetům. Jeho vyjádření se objevilo i na facebookových stránkách armády.

Sissi byl do čela ozbrojených sil dosazen Mursím, ukazuje se však, že armáda si stále zachovává svoji nezávislost, jak tomu bylo po většinu moderních egyptských dějin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám