Hlavní obsah

Egyptský prezident vyhlásil výjimečný stav v Port Saídu a dalších místech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský prezident Muhammad Mursí v neděli po několikadenních krvavých potyčkách v zemi vyhlásil 30denní výjimečný stav a zákaz nočního vycházení v lokalitách Suez, Port Saíd a Ismáílíja.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Zároveň Mursí v televizním projevu k národu vyzval čelné politické představitele k dialogu, který by pomohl najít řešení nejnovější krize v zemi.

V přístavu Port Saíd pokračují násilnosti, které si v neděli vyžádaly 3 mrtvé a stovky zraněných. To vše kvůli tvrdým rozsudkům pro pachatele násilí na místním fotbalovém stadiónu. Policie použila slzný plyn proti demonstrantům, kteří na ni útočili kameny. Ve městě se konaly pohřby tří desítek lidí, kteří v sobotu zemřeli.

Opozice sílí

Někteří vykřikovali protivládní hesla. Proti prezidentovi protestovali Egypťané v posledních dnech po celé zemi. Opozice v minulých dnech demonstrace zorganizovala jako připomínku druhého výročí začátku povstání proti režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka.

Káhirský soud v sobotu oznámil rozsudky smrti pro 21 lidí obžalovaných z podílu na loňském fotbalovém masakru v Port Saídu.

Foto: Mohamed El Ghany, Reuters

Nepokoje v Egyptě

Tehdy tam vnikli fanoušci na hřiště a v následných potyčkách zemřelo 74 lidí. Mnozí si stěžovali, že přítomné bezpečnostní síly neudělaly vůbec nic.

Odsouzení vesměs pocházejí z Port Saídu, jejich příbuzní a stoupenci se pokusili proniknout v sobotu do věznice a v bitce s policií zemřel první člověk.

Situace se zklidnila až po nasazení armády, která hlídkuje před veřejnými budovami, úřady a důležitými provozy, jako je elektrárna.

Reklama

Výběr článků

Načítám