Hlavní obsah

Medvěděv: Asad se asi neudrží, moje rady neposlechl

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Davos

Šance, že se režim syrského prezidenta Bašára Asada udrží, jsou stále menší, prohlásil v neděli na okraj davoského ekonomického fóra v rozhovoru pro stanici CNN ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Dodal, že Asada osobně nabádal k reformám. To, že ho prezident neposlechl, byla podle Medvěděva možná osudová chyba.

Foto: ČTK/AP

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Článek

“Šance, že přežije, se s dalšími dny a týdny vytrácejí,” poznamenal ruský premiér na adresu Asadova režimu. O budoucnosti Sýrie ale podle něj má rozhodnout její lid. “Nemělo by to být na nás,” řekl Medvěděv.

Za to, že se spor opozice s vládou v Damašku zvrhl v občanskou válku, do níž zasáhli zvenčí také radikální islamisté, může podle Medvěděva stejnou měrou opozice jako Asad.

Ruský premiér ale prý Asada osobně nabádal, aby svoji vládu a zemi otevřel reformám. Jeho odpor k nim byl podle něj “důležitou, jestli ne osudovou” chybou.

Moskva odepisuje spojence

Medvěděv není první ruský představitel, který vyjádřil odstup Moskvy od letitého spojence. Loni v prosinci varoval prezident Vladimir Putin, že Kreml nebude Asada podporovat “za každou cenu”, a jen pár dní před ním prohlásil náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov, že v Sýrii “nelze vyloučit vítězství opozice”.

Premiér Medvěděv v neděli dodal, že Rusko „od počátku“ nebylo hlavním spojencem Asada. „Měli jsme dobré vztahy s ním a jeho otcem (Hafízem Asadem - pozn. red.), ale on měl mnohem bližší spojence mezi Evropany,“ prohlásil bez upřesnění Medvěděv.

Válka v Sýrii začala v březnu 2011. Vyžádala si přes 60 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze Sýrie uprchlo už 650 000 lidí

Od 15. března 2011, kdy začaly protesty v Sýrii, ze země uprchlo přes 650 000 lidí. Oznámila to ve středu na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu...

Výběr článků

Načítám