Hlavní obsah

Při útoku v Alžírsku zemřelo 23 rukojmích a 32 únosců

• Aktualizováno

Při útoku islámských radikálů a následném sobotním zásahu alžírské armády proti únoscům plynárenských dělníků na jihovýchodě Alžírska, zemřelo celkem 32 útočníků a 23 rukojmích. S odvoláním na alžírské bezpečnostní zdroje to oznámila agentura AFP. Vládním jednotkám se podařilo osvobodit 685 unesených alžírských zaměstnanců a 107 cizinců.

Foto: Digitalglobe, Reuters

Satelitní záběr zařízení pro těžbu plynu na poli Tiganturin, které napadli teroristé

Článek

Národnost mrtvých rukojmích alžírské úřady nezveřejnily. Britský ministr zahraničí William Hague ale uvedl, že mezi oběťmi je pět Britů. Norská společnost Statoil také vyjádřila obavy, že někteří z mrtvých jsou její norští zaměstnanci.

Útočníci rozsáhlý objekt zaminovali a vojáci nyní miny odstraňují. Islámští radikálové ve středu zaútočili na plynárenský podnik u Ajn Amanásu a vzali do zajetí až 700 jeho zaměstnanců (132 cizinců). Postupně přicházely nepřesné zprávy o mrtvých a osvobozených. Dle sobotních informací měla ráno armáda pod kontrolou ubytovny a útočníci se se zbývajícími rukojmími ukrývali v rozsáhlém průmyslovém komplexu.

Dle AFP se v sobotu armáda rozhodla ke konečnému úderu. Padlo při něm 11 útočníků a sedm z rukojmích zřejmě stihli zabít. Předchozí informace hovořila o nálezu 15 ohořelých těl, která zatím nebyla identifikována.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zajatci osvobození alžírskou armádouVideo: Reuters

Podnik, k němuž patřily kromě průmyslového zařízení také ubytovny a zázemí pro 700 lidí, je v odlehlé části Alžírska. Skupina Al-Mulasamín Mochtára Belmochtára ho napadla ve středu a žádá ukončení intervence do Mali a propuštění dvou teroristů odsouzených v USA.

Dle mauritánských zdrojů akci velel veterán mezi radikály Abdar Rahmán zvaný podle země svého původu Nigerí. Do Ajn Amanásu se chce vydat britský velvyslanec v Alžírsku. Podle televize Sky News dostal od alžírských úřadů povolení odjet tam s konzulárním týmem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní záběry areálu pro těžbu plynu v AlžírskuVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám