Hlavní obsah

Egyptský prezident Mursí ustupuje, sejde se se soudci

– Káhira

Na Muslimské bratrstvo napojený egyptský prezident Muhammad Mursí, který si ve čtvrtek uzurpoval moc pomocí dekretů, po protestech ustupuje. V neděli uvedl, že prezidentské výnosy mají jen dočasnou platnost, a v pondělí se sejde se soudci, kteří jej kritizují.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti při střetech na náměstí Tahrír

Článek

Mursí se snažil už v neděli uklidnit situaci, když oznámil, že nemíní soustředit moc do svých rukou a že dekrety mají jen dočasnou platnost. Dodal, že doufá, že se mu podaří najít společnou řeč s ostatními stranami a že se podaří dosáhnout konsensu ohledně nové ústavy.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Mursí se chce sejít i s Nejvyšší radou soudců, protože Klub soudců vyzval k celonárodním protestům a generální stávce. Nejvyšší rada soudců vyzvala soudce, aby se vrátili do práce, a dodala, že se nepostaví proti dekretům. Jednání se soudci by měl zprostředkovat ministr spravedlnosti, který řekl, že sám má k dekretům určité výhrady.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti při střetech na náměstí Tahrír

Mursí soustředil minulý týden moc zcela do svých rukou. Dekrety stanoví, že jakékoli rozhodnutí prezidenta nemůže být zrušeno žádnými úřady ani soudními, že žádný justiční orgán nemá právo rozpustit parlament a Ústavnímu soudu upřely právo rozhodnout o legitimitě ústavodárného výboru, v němž dominují islamisté. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Káhiře demonstrovali proti Mursímu, v Alexandrii za nějVideo: Reuters

Jeho krok se setkal s mimořádně silnými protesty soudců, opozičních politiků i veřejnosti. Při nedělních protestech v Damanúru zemřel 15letý člen Muslimského bratrstva, když rozlícený dav Mursího odpůrců zaútočil na jeho kancelář. Dalších 60 lidí bylo zraněno. [celá zpráva]

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Stany postavené na náměstí Tahrír

Každý den se konají protesty na náměstí Tahrír, kde odpůrci dekretů postavili stany.

Egyptské akcie poklesly o devět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám