Hlavní obsah

Rozpory blokují řešení syrské občanské války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá/Káhira

Nedělní káhirská společná tisková konference zvláštního zmocněnce OSN pro Sýrii Lachdara Brahímího a ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova potvrdila hluboké rozpory, které panují kolem Sýrie a brání vyřešit tamní občanskou válku. V katarském Dauhá se od neděle rozdělená syrská opozice pokouší reorganizovat Syrskou národní radu.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci syrské opozice při boji s armádou v Halabu

Článek

Brahímí vyzval mocnosti, aby vypracovaly a schválily rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která by vycházela z červnové dohody o vytvoření přechodné syrské vlády s cílem zastavit krveprolití. Narážel na dohodu, kterou země OSN schválily 30. června v Ženevě, ale která k nelibosti Moskvy neupřesňovala osud jejího spojence, syrského prezidenta Bašára Asada.

Lavrov kontroval, že není potřeba mít nyní nějakou rezoluci RB OSN. Zdůraznil, že násilí v Sýrii podněcují ti, kteří podporují tamní vzbouřence usilující o svržení Asadova režimu.

Rusko a Čína od loňska již zablokovaly tři návrhy rezolucí OSN k Sýrii, kterými chtělo mezinárodní společenství odsoudit násilí syrské vlády vůči svým obyvatelům. Obě země mají v RB právo veta stejně jako Spojené státy, Francie a Británie.

Situaci ztěžuje rozdělená syrská opozice, která se není schopna zkoordinovat a vystupovat před světem jednotně. Na čtyřdenní konferenci se proto pokusí o restrukturalizaci Syrské národní rady, které by měla mít nové vedení a v níž by měli mít zastoupení i mladší lidé. Počet členů rady vzroste z 300 na 400. Měli by mezi nimi být zastoupení i bojující. Účastníci by také měli zvolit nový výkonný výbor a vůdce SNC. USA podporují, aby se hlavou vlády v exilu stal disident Rijád Sajf, ten ale řekl, že to neplánuje.

Povstalci dobyli ropné pole

Syrským povstalcům se v neděli poprvé za 19 měsíců bojů podařilo obsadit velké ropné pole na východě země. Ropné pole, které rebelové dobyli po třídenním boji s provládními silami, leží v provincii Dajr az-Zaur, kde se nachází největší energetické zásoby země. Podle exilové opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) bylo během bojů zabito nebo zajato asi 40 vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám