Hlavní obsah

Rodina zapomněla dvouletého syna v rozbitém Damašku, přežil v troskách domu

Dvouletého Bušra Tavašího jeho rodiče nechali doma, když prchali před bombami v syrském Damašku. Domnívali se, že jej s sebou vzali jejich příbuzní. Svůj omyl poznali až v azylu na Kypru, když se po synovi začali shánět. K události došlo už v létě, teprve nyní se však celá rodina opět setkala. Informovala o tom v pátek agentura AP.

Foto: Repro cyprus-mail.com

Bušr Tavaší se svou matkou Arin

Článek

Agentuře příběh opuštěného chlapce, který přežil v troskách domu v syrské čtvrti Kabún, vyprávěla právnička Stella Konstantinuová, která převoz Bušra za rodinou na Kypr organizovala.

„Můžete si domyslet, jak se asi cítili, když se dozvěděli, že jejich syn žije, poté, co na sebe vzali všechnu vinu za jeho smrt,“ popsala Konstantinuová.

Podle ní se dá jen stěží přesně spočítat, jak dlouho chlapec v ruinách rozbombardovaného domu přebýval, než jej našla jiná rodina, která byla rovněž na útěku. Ta jej předala do rukou opozičním vojákům, aby se o něj postarali.

Když Tavašíovi pochopili, že nikdo z jejich příbuzných chlapce nevyzvedl, chtěli se pro něj nejdříve vrátit. Zabránily jim v tom však těžké boje. S myšlenkou, že jejich dítě v rozbitém Damašku zemřelo, dorazili spolu se dvěma dalšími syny 6. srpna na Kypr, kde hledali útočiště.

S chlapcem se setkali v Bejrútu

Záhy se však v pobřežním městě Limassolu dozvěděli, že jejich syn přece jen přežil a pomocí právničky Konstatinuové zahájili pokus o jeho záchranu. Sestra jedné z klientek Konstaninuové se nabídla, že v září do Damašku odjede a o malého Bušra se postará, než budou vyřízeny náležitosti potřebné k jeho převozu. To také splnila, i když návrat ze syrské metropole jí byl poté z neznámých důvodů znemožněn.

Kyperské ministerstvo zahraničí nejdříve požadovalo důkaz, že Bušr je skutečně synem Tavašíových, jeho otec se proto vypravil do libanonské metropole Bejrútu, kam byl mezitím Bušr dopraven. Na kyperské ambasádě se po dlouhé době tento čtvrtek konečně setkali.

„Oba rodiče mi velmi děkovali. Sama jsem babička dvouletého chlapce a mohu říci, že není nic, co bych pro návrat toho hocha jeho rodičům neudělala,“ řekla právnička agentuře AP. Jak dodala, o příběh malého Tavašího se začala v hojné míře zajímat světová média, což jeho rodiče vystavilo nežádané pozornosti.

V Sýrii od začátku vypuknutí konfliktu loni v březnu podle odhadů zahynulo na 30 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám