Hlavní obsah

Kamera zachytila ničivý pumový atentát v Bejrútu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Na internetu se objevilo video zachycující víkendový pumový atentát v libanonském hlavním městě Bejrút. Moment, kdy explodovala mohutná nálož v autě a zabila mimo jiné šéfa tajných služeb, zaznamenala bezpečnostní kamera u blízké restaurace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera natočila výbuch, který zabil policejního šéfa v LibanonuVideo: Reuters

 
Článek

Mohutný výbuch otřásl centrem Bejrútu v pátek. Zemřel tvrdý kritik syrského režimu generál Visám Hasan a sedm dalších lidí.

Kamera zachytila manažera před budovou restaurace, jehož exploze donutila přikrčit se k zemi a následně prchnout dovnitř. Bomba rozmetala auta v okolí a částečně i přilehlé domy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé demosntrovali před sídlem libanonského premiéra a žádali jeho odstoupeníVideo: Reuters

Zabití šéfa tajných služeb Hasana ukazuje na sílící napětí mezi libanonskými skupinami, které podporují, nebo odmítají režim prezidenta Bašára Asada v sousední Sýrii. Po Hasanově pohřbu se v Libanonu zvedly protivládní i protisyrské nálady. Většina libanonských sunnitů podporuje sunnitské syrské povstalce, zatímco libanonští šíité jsou nakloněni podpoře Asada. Ten je alávita a má proto blíž k šíitům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská stíhačka shazuje bomby na HalabVideo: Reuters

Libanonem se už také šíří sektářské násilí. Armáda kvůli němu v pondělí nasadila v sunnitských čtvrtích Bejrútu vojáky. Mezitím pokračuje vyšetřování atentátu na Hasana, s nímž podle oznámení stanice NBC pomůže americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Opozice viní z atentátu syrského prezidenta Asada, stejně jako tomu bylo v případě zabití bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího v roce 2005.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám