Hlavní obsah

Za únos a terorismus v Sýrii stanul před soudem britský lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Šestadvacetiletého britského lékaře arabského původu Shajula Islama obvinili, že v Sýrii v červenci unesl britského fotoreportéra Johna Cantlieho a jeho nizozemského kolegu Jeroena Oerlemanse. Stíhán je za terorismus, uvedl list Daily Telegraph.

Foto: Zain Karam , Reuters

Na svobodu se novináři dostali po zásahu vzbouřenců.

Článek

Islam byl zadržen minulé úterý na letišti Haethrow se stejně starou ženou, kam přiletěli z Egypta. Žena byla později propuštěna.

Oba byli vyslýcháni kvůli únosu Cantlieho a Oerlemanse z 19. července, kteří byli zadržování týden a dokonce postřeleni při pokusu o útěk. Cantlieho střelili do ruky, přičemž byl zasažen nerv, a Nizozemce trefili do boku.

Na svobodu se dostali až díky vzbouřenecké Svobodné syrské armádě. Její ozbrojenci přijeli k místu, kde byli novináři drženi a na všechny křičeli: "Jak dlouho se tohle děje, to je hrozné."

Doktor mezi únosci

Cantlie po svém propuštění vypověděl, že jedním z únosců byl britský lékař. Používal fyziologický roztok s logem britského zdravotnictví.

Lékař uvedl, že odjel do Sýrie zlepšit si kvalifikaci, protože zkušenosti s ošetřováním zraněných pak bude moci po návratu do Británie využít na traumatologii. Cantlie vypověděl: „Žádal jsem ho o pomoc, když jsme oba z Londýna. Dokonce odmítl i poslat SMS mé přítelkyni, že jsme naživu. Řekl, že by ho za to sťali.“

Hrozby stětím 

„Nebyla žádná sranda očekávat, že to skončí na videu natočenou popravou z rukou extremistů, z nichž jeden ošetřoval před pár měsíci Londýňany, jako jsem byl já. Ti bastardi nám neustále vyhrožovali smrtí a pořád přitom natahovali zbraně. Nutili nás postavit se, jako by nás měli vést na popravu, a přitom si brousili nože v duchu džihádu. Neustále jsme měli zavázané oči a spoutané ruce a byli jsme ve smradlavém stanu v 35stupňovém horku pokrytí mouchami,"  řekl Cantlie listu Guardian.

Ve skupině únosců byli mladí bojovníci afrických zemí i z Čečenska. O novinářích si mysleli, že jsou agenty CIA.

Dodal, že muž byl ozbrojený útočnou puškou AK-47 a měl s sebou i vybavení lékaře britského zdravotního systému NHS. Když se zeptal na jeho jméno, odpověděl mu: „Říkej mi doktore, je tu jenom jeden.“

Případ vyvolává obavy ze zapojení britských radikálních muslimů do občanské války v Sýrii. Tajné služby jsou přesvědčeny, že k džihádu se přidalo na sto Britů a bojují proti prezidentovi Bašárovi Asadovi. Do boje proti němu se zapojily i radikální sunnitské skupiny mající blízko k Al-Káidě, a právě ty hledají dobrovolníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám