Hlavní obsah

Izraelský premiér Netanjahu se rozhodl pro předčasné volby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

V Izraeli se uskuteční předčasné volby. Rozhodl se pro ně izraelský premiér Benjamin Netanjahu, protože se mu nepodařilo sehnat dostatečnou podporu pro rozpočet. Podle něj by se volby do 120členného Knessetu měly konat co nejdříve, zřejmě už v lednu, uvedla BBC. Řádné volby se měly uskutečnit v říjnu příštího roku.

Článek

Netanjahu se v Knessetu neobešel bez podpory menších stran. Ty však odmítly přistoupit na škrty v sociální oblasti a ve státních příspěvcích.

Současný premiér doufá, že v dalších volbách jeho strana Likud posílí a nebude potřebovat podporu tolika menších stran jako nyní, i když sama vzhledem k izraelskému volebnímu systému vládnout nebude.

Netanjahu si udržuje na domácí scéně vysokou popularitu. V Izraeli je jeho politika vnímána jinak než v zahraničí, kde vadí, že nepostupuje v mírových jednáních s Palestinci. Kritici v zahraničí mu také vytýkají ostrou protiíránskou rétoriku.

Zemi rovněž trápí krize, zejména nezaměstnanost a nedostatek bytů i vysoké nájmy, kvůli kterým Izrael zažit loni v létě nebývale tvrdé protesty. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám