Hlavní obsah

Proti vysokým nájmům protestovalo 350 tisíc Izraelců

Novinky,
Tel Aviv

Sobotních masových demonstrací v Izraeli proti vysokým nájmům se podle izraelských médií zúčastnilo kolem 350 000 lidí. Byly to jedny z největších demonstrací v dějinách země. I střízlivé odhady policie uvádějí čtvrt miliónů lidí v ulicích. Premiér Benjamin Netanjahu už slíbil vytvoření týmu, který bude problémy řešit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masové demonstrace v Izraeli Video: Reuters

 
Článek

Izraelský ministr financí také oznámil, že vláda podnikne urychlené akce, aby se snížily životní náklady. Obyvatelé jsou pobouřeni vysokými nájmy, škrty na sociálních výdajích i  rostoucími disproporcemi mezi bohatými a chudým.V komisi proto budou i nevládní experti, jak z akademické půdy, tak ze soukromého sektoru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Ani levice, ani pravice, ani střed, ani okraje. Je to lid Izraele, který je nespokojený s životem tady. S břemenem, které na něj padá, nespravedlivým systémem, jenž dovoluje menšině hodovat na účet utlačovaných mas," napsal v neděli v úvodníku deník Maariv.

Největší demonstrace se konala v Tel Avivu, kde podle DPA v sobotu večer do ulic vyšlo kolem 300 000 nespokojených občanů.  navíc tisícovky lidí se ucpanými bočními ulicemi na centrální manifestaci vůbec neprotlačily.

Protesty v tel Avivu začaly před třemi týdny.

"Je to událost, která znamená bod obratu ve vztazích mezi občany a vládou," citoval server Ynet Amrama Micnu jednoho z kandidátů na předsedu opoziční Strany práce.

"Pochodujte jako v Egyptě," stálo na jednom z transparentů s narážkou na úspěšné protestní hnutí v sousední arabské zemi, píše ČTK. Předchozího protestu se spolu s Židy účastnili i izraelští Arabové .

"Lid chce sociální spravedlnost," skandovali demonstranti.

V Jeruzalémě protestovalo kolem 20 000 lidí, píše list Ha´arec. Sešli se před sídlem premiéra.

Pro vládu Netanjahua je to velký problém, protože se soustředila především na izraelsko-palestinské vztahy. V současné době čelí snaze Palestinců vyhlásit samostatnost jednostranně, čemu se Izrael brání. Ekonomické problémy by ale vlády mohly připravit o potřebnou podporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám