Hlavní obsah

Afghánistánu hrozí po odchodu NATO občanská válka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul/Brusel

Nová zpráva Mezinárodní krizové skupiny (ICG) o možném vývoji v Afghánistánu varovala, že po odchodu koaličních sil NATO v roce 2014 může padnout vláda prozápadního prezidenta Hámida Karzáího a v zemi se rozhoří občanská válka. Varuje, že afghánská policie a armáda nejsou připraveny zajistit bezpečnost země.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Atentáty jsou v Afghánistánu na denním pořádku

Článek

Bruselská ICG považuje svou předpověď „devastující politické krize v zemi“ za velmi pravděpodobnou, i když ji afghánská vláda označila za nesmyslnou.

Zpráva uvedla, že „kroky k zajištění stabilního přechodu musí začít hned, aby se předešlo strmému sklouznutí ke kolapsu státu, neboť „čas běží".

„Je skoro jisté, že za současného stavu budou volby v roce 2014 znehodnoceny velkými podvody. Zmanipulování voleb na jihu a východě, kde se bezpečnost zhoršuje, je takřka jistá,“ stojí ve zprávě. Už při minulých prezidentských volbách se objevily mamutí podvody.

Zpráva uvádí, že je možné, že prezident Hámid Karzáí, který nemůže potřetí kandidovat, se pokusí vydláždit cestu svému následovníkovi.

Podle ICG může kvůli sporům po volbách dojít k mocenskému vakuu, k vyhlášení výjimečného stavu a ke kolapsu státu, kdy může v zemi vypuknout občanská válka, jaká Afghánistán sužovala na počátku devadesátých let po odchodu sovětských vojsk. Tehdy ji z větší části ukončilo tažení Tálibánu, který neovládl jen sever země.

Kábul zprávu odmítá

Kábulská vláda to odmítá: „Náš národ nebyl zrozen v roce 2002. Máme historii dlouhou 5000 let. Bojovali jsme v minulosti proti supervelmocem. Naše národní police a armáda je připravena bránit podstatu země a její suverenitu.“

Podle mluvčího vlády se na situaci nic nezmění ani poté, co se na konci roku 2014 stáhnou poslední vojáci NATO ze země.

Uvedla též, že volby budou „svobodné, spravedlivé a bez zahraničního vměšování“.

Reklama

Výběr článků

Načítám