Hlavní obsah

Švýcarští experti prozkoumají Arafatovo tělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás pozve v nejbližší době švýcarské experty, aby prozkoumali ostatky bývalého vůdce Jásira Arafata kvůli podezření, že byl otráven. Odborníci, kteří zkoumali před časem Arafatovy osobní předměty, totiž na nich podle pořadu televize Al-Džazíra zjistili "abnormální množství polonia". Arafat zemřel ve věku 75 let v roce 2004 v pařížské nemocnici a byl poté pohřben v Ramalláhu.

Foto: Profimedia.cz

Jásir Arafát

Článek

"Prezident Abbás nařídil jednomu ze svých lékařských poradců, aby okamžitě zkontaktoval experty švýcarského ústavu, kteří zkoumali oblečení Jásira Arafata, aby je požádal, aby ihned přijeli a provedli odběr vzorků z Arafatových ostatků," sdělil v neděli agentuře AFP Abbásův blízký spolupracovník Saíb Irikát.

"Prezident Abbás doufá, že nové testy pomohou zjistit skutečnou příčinu Arafatovy smrti," dodal Irikát.

Ředitel švýcarského ústavu radiační fyziky v Lausanne François Bochud, jehož tým prozkoumal biologické vzorky odebrané z Arafatových osobních věcí, řekl, že vysoce radioaktivní polonium "je přístupné pouze lidem, kteří se zajímají o jaderné zbraně nebo je vyrábějí".

Proto sám doporučil, aby se provedla exhumace Arafatova těla. "To nám umožní získat vzorek, který by musel obsahovat velkou koncentraci polonia, pokud byl otráven," řekl Bochud.

Na věcech byly stopy polonia

Arafatovy osobní věci měla k dispozici jeho vdova Suha, která je převzala od francouzské vojenské nemocnice Percy na jihu Paříže, kde bývalý palestinský vůdce v listopadu 2004 zemřel, a poskytla je švýcarským výzkumníkům. [celá zpráva]

Na otravu poloniem zemřel v roce 2006 v Londýně bývalý agent ruské tajné služby Alexandr Litviněnko. Ten krátce před smrtí obvinil z odpovědnosti za svou smrt ruského prezidenta Vladimira Putina.

V Arafatově případě je podle Palestinců podezřelý z jeho vraždy Izrael, u kterého je veřejným tajemstvím, že je jadernou velmocí.

Reklama

Výběr článků

Načítám