Hlavní obsah

Netanjahu čelí v Izraeli kritice za útok na lodě s pomocí pro Gazu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský státní kontrolor zkritizoval premiéra Benjamina Netanjahua za zásah proti lodím s pomocí pro Gazu, při němž zahynulo v květnu 2010 devět tureckých aktivistů. Podle jeho zprávy premiér zásah nekonzultoval s dostatečným počtem lidí, uvedla BBC.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara s pomocí pro Gazu

Článek

Státní dozorce Micha Lindenstrauss ve zprávě konstatoval, že došlo „k vážným a podstatným nedostatkům v rozhodovacím procesu, který premiér řídil a na nějž dohlížel“. Lindenstrauss ho kritizuje především kvůli tomu, že postup konzultoval jen se svými ministry obrany a zahraničí, a ne se širším kruhem úředníků.

„Rozhodovací proces probíhal bez řádné, koordinované a zdokumentované práce štábu, i když vysocí politici, velitelé Izraelských obranných sil, zpravodajské služby a Národní bezpečnostní úřad si uvědomovali výjimečnost této turecké flotily ve srovnání s předchozími,“ stojí dále ve zprávě.

Při zásahu pak na lodi Mavi Marmara zahynulo devět tureckých aktivistů, což vedlo k roztržce mezi Izraelem a Tureckem.

Kancelář premiéra na kritiku odpověděla, že Izraelci „byli potěšeni úrovní bezpečnosti, s jakou se nesetkali po mnoho let, s jasným výsledkem odpovědného řízení a odhodlanou politikou.“

Hodnocení zásahu se diametrálně odlišují

Dosud byl zásah kritizován jen v zahraničí. Podle tureckého vyšetřování byl porušením mezinárodního práva, který se „rovnal pirátství a banditismu“. Zabití aktivistů turecká zpráva označila za „státem sponzorovaný terorismus“.

OSN označilo akci komanda za „nepřiměřenou a neodůvodnitelnou“. Naopak izraelská vládní komise označila zásah za oprávněný, legální a ve shodě s mezinárodním právem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám