Hlavní obsah

Izrael vydal Palestincům desítky těl jejich útočících "mučedníků"

Novinky, rei
Jeruzalém
Aktualizováno

Izrael ve čtvrtek předal palestinské samosprávě ostatky těl 91 Palestinců, kteří v minulosti vedli proti židovskému státu útoky a při akci zemřeli. Byly mezi nimi i ostatky sebevrahů zabitých při bombových útocích z období sahajícího až do roku 1975.

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Palestinští policisté s rakvemi s ostatky mrtvých útočníků.

Článek

„Na tuto chvíli jsme čekali 16 let. Čím víc mluvili o dohodě o předání těl, tím víc jsme doufali, že mezi nimi bude i jeho tělo,“ citovala stanice BBC Umu Obajdíovou, matku jednoho z útočníků. „S boží vůlí nám vydají jeho tělo, abychom ho mohli pohřbít vedle jeho otce. I když je mrtvý a bude v hrobě, cítím, že se mi vrátil,“ dodala.

Navrácení ostatků je součástí květnové dohody Izraelců s Palestinci, která zakončila dva měsíce trvající hromadnou hladovku více než 1 500 palestinských vězňů v izraelských věznicích.

Izrael se bál nepokojů a nárůstu napětí v případě, že by hladovějící vězni začali umírat. Předání ostatků palestinským úřadů izraelští představitelé označili za gesto dobré vůle.

Většina rakví ve čtvrtek směřovala do Ramalláhu na Západním břehu Jordánu, 12 z nich pak do pásma Gazy. Před pohřby plánovali v obou místech hromadný smuteční obřad nad ostatky mrtvých, které Palestinci považují za mučedníky, zatímco Izraelci za teroristy.

Reklama

Výběr článků

Načítám