Hlavní obsah

Syrští vojáci na hranicích opouštějí svá stanoviště, nemají co jíst

Novinky, rei
Jeruzalém

Syrští vojáci střežící hranici s Izraelem na Golanských výšinách a v okolí hory Hermon v oblasti Antilibanonu v posledních dnech opouštějí svá stanoviště, protože nemají co jíst a pít. Podobně jsou na tom jednotky u hranic s Jordánskem a Irákem. Uvedl to v úterý izraelský server Debka s tím, že pravidelné dodávky pro pohraničníky byly přesměrovány do vnitrozemí k jednotkám bojujícím se syrskými povstalci.

Foto: Profimedia.cz

Izraelští vojáci na Golanských výšinách u hraničního plotu se Sýrií

Článek

Syrští vojáci poprvé po letech přicházejí až k hraničnímu plotu, napsala Debka. Syřané údajně své izraelské protějšky o pomoc výslovně neprosí, nicméně když jim Izraelci přes hranici hodí balíček, okamžitě mezi nimi zmizí.

Izraelský server tvrdí, že zvláště špatně je na tom 5. armádní divize ve městě Kunejtra, jejíž příslušníci hromadně dezertují. Údajně jich zběhlo asi 15 procent, tedy více než 1 500. Podobně demoralizované jsou i jednotky 15., 9. a 7. divize ve střední a jižní části Golanských výšin. Oblastní velitelství ztratilo nad vojáky kontrolu, napsal Debka.

Nestřežené hranice

Podobně to podle izraelského serveru vypadá na hranicích Sýrie s Jordánskem a Irákem, což rychle poznaly kriminální skupiny a nestřežená zařízení už začaly rozkrádat. Debka uvedla, že je nejspíše podporují sunnitští odpůrci syrského prezidenta Bašára Asada v Iráku a Jordánsku. Skupiny by podle serveru mohly sloužit jako předvoj k útokům na vojenské cíle.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Izraelský server upozornil, že u Kunejtry v pátek vybuchla stokilová nálož, když kolem projížděl armádní konvoj. Nejméně deset vojáků přišlo o život a 35 dalších bylo zraněno. Podle syrské vlády byla výbušnina odpálena na dálku. Má se za to, že za útokem je sunnitská skupina z Jordánska.

Boje v Sýrii se táhnou od loňského března, podle OSN si vyžádaly přes 9 000 lidských životů.

Reklama

Výběr článků

Načítám