Hlavní obsah

Za bondovku označil izraelský ministr zprávy, že Baku pomůže s nálety na Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman označil zprávu o tom, že Ázerbájdžán poskytne Izraeli svá letiště k případnému útoku na Írán, za historku hodnou Jamese Bonda. Po setkání s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem také prohlásil, že vztahy mezi oběma zeměmi nemohou být lepší.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

Americký časopis Foreign Policy v březnovém článku tvrdil, že Izraelci získali k útoku na Írán souhlas Ázerbájdžánu k využití jeho letišť. "Izraelci si koupili letiště. Jmenuje se Ázerbájdžán," citoval autor článku nejmenovaného amerického činitele.

"To je z říše science fiction, takové příběhy publikují lidé s bohatou fantazií," prohlásil šéf izraelské diplomacie. Ázerbájdžán je severním sousedem Íránu a s Izraelem má dobré vztahy. Lieberman o něm hovořil jako o "důležité zemi a nynějším členovi Rady bezpečnosti OSN".

S Íránem ale Baku v poslední době dobře nevychází. Írán tvrdí, že Ázerbájdžán spolupracuje s izraelskou rozvědkou a že jí pomohl při vraždách íránských jaderných vědců. V březnu bylo v Ázerbájdžánu zatčeno několik Íránců podezřelých ze špionáže a přípravy útoků na západní cíle.

Reklama

Výběr článků

Načítám