Hlavní obsah

Sýrie selhává při dodržování příměří, uvedla OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Damašek

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl v noci na čtvrtek, že Sýrie selhala při plnění šestibodového plánu příměří. Nestáhla vojáky a těžkou vojenskou techniku z obydlených oblastí. Napsal to podle BBC v dopisu Radě bezpečnosti, kde žádal o zvýšení počtu pozorovatelů na 300. Sýrie přitom uvedla, že jich přijme maximálně 250.

Foto: JOSHUA LOTT, Reuters

Pan Ki-Mun po hlasování o sankcích proti Sýrii

Článek

Ze Sýrie opakovaně přicházejí informace o porušování příměří z minulého čtvrtka, i když střety nejsou tak tvrdé jako před vyhlášením příměří. O porušování příměří se středu na vlastní oči přesvědčili i první pozorovatelé vyslané do země na základě rezoluce OSN. V zemi jich zatím působí šest.

Do města Homs, jehož části stále drží rebelové, kteří jsou ostřelováni, nebyli pozorovatelé vpuštěni. Syrská vláda to zdůvodnila bezpečnostními riziky. Naopak v Dará jim volný pohyb umožnila.

Poslední šance pro Asada

Pan Ki-mun o situaci vyzval, aby se obě strany zavázaly ukončit násilí, protože „zdržení se použití ozbrojeného násilí ve všech jeho podobách je zřetelně neúplné“. Dodal ale, že „existuje příležitost pro pokrok“.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ve čtvrtek se má také sejít Rada bezpečnosti OSN, aby projednala zprávu zvláštního vyslance Kofiho Annana. O případné nové rezoluce se bude hlasovat příští týden.

Americká ministryně zahraničí Hilary Clintonová ve středu řekla v Bruselu, že mezinárodní společenství se nachází v rozhodujícím bodě: buď se mu podaří prosadit naplňování Annanova plánu, nebo bude muset konstatovat, že syrský prezident Bašár Asad promeškal svou poslední šanci, a zvážit nová opatření proti syrskému režimu.

Sejdou se přátelé rebelů

O situaci v Sýrii budou večer také jednat ministři zahraničí skupiny, které se má zúčastnit i Clintonová. „Přátelé“ jednoznačně podporují opozici, bohaté arabské země poskytly peníze na výplatu syrských vzbouřenců a navrhly i dodávky zbraní. Skupinu tvrdě kritizuje Rusko. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu varoval, že Přátelům Sýrie nesmí být dovoleno posuzovat dodržování Annanova plánu.

Sarkozy před setkáním komentoval situaci v Sýrii v rozhlasové stanici Europe: "Svolali jsme to setkání pro všechny, kdo nesouhlasí s tím, že nějaký diktátor zabíjí vlastní národ. Řešením je vytvořit humanitární koridory, aby se opozice v Sýrii udržela." Syrský prezident Bašár Asad podle něj lže a odbojné město Homs chce vymazat z mapy podobně, jako chtěl někdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí zničit Benghází.

Reklama

Výběr článků

Načítám