Hlavní obsah

Výrok o vymazání z mapy Ahmadínežád nepoužil, přiznal izraelský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nikdy neřekl, že je třeba Izrael odstranit z mapy. Tento výrok, který se Ahmadínežádovi připisuje, je překroucená interpretace prezidentových slov. V rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra to řekl náměstek izraelského premiéra a ministr pro výzvědné služby a atomovou energii Dan Meridor.

Foto: ČTK/AP

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Premiér Benjamin Netanjahu Ahmadínežádův údajný výrok o vymazání z mapy často cituje.

Meridor řekl, že íránští vůdci z ideologických a náboženských důvodů prohlašují, že "Izrael vznikl nepřirozeně a nepřežije". "Neřekli 'my ho smažeme z mapy', ale spíš Izrael 'nepřežije, je to rakovinný nádor, který by měl být odstraněn'. Opakují, že 'je Izrael nelegitimní a neměl by existovat'," řekl Meridor.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek izraelského premiéra a ministr pro výzvědné služby a atomovou energii Dan Meridor

Ahmadínežád údajně před šesti lety prohlásil, že by Izrael měl být smazán z mapy světa, avšak později se ukázalo, že výrok, který obletěl svět, byl špatně přeložen. Ahmadínežád prý citoval vůdce íránské islámské revoluce z roku 1979: "Imám řekl, že režim okupující Jeruzalém musí zmizet ze stránky času," prohlásil prý Ahmadínežád v roce 2005.

Tisíc centrifug a 3,5procentní uran

Meridor o Ahmadínežádově výroku hovořil na pozadí obnovených jednání o íránském jaderném programu. Na dotaz, zda se Izrael chystá útočit na íránská jaderná zařízení, o čemž se spekuluje, Meridor řekl, že si Izrael válku nepřeje. Írán se ale podle něj musí vzdát jaderných ambicí.

Írán v sobotu obnovil jednání se šesti velmocemi. Podle serveru Debka blízkého izraelským tajným službám nabízejí Netanjahu s americkým prezidentem Barackem Obamou Íránu, že si smí ponechat tisíc centrifug k obohacování uranu na 3,5 procenta a tisíc kilo tohoto materiálu. Chtějí, aby se Teherán vzdal uranu obohaceného na 20 procent.

Izraelský ministr zahraničí Ehud Barak v úterý řekl, že nevěří, že tyto rozhovory přinutí Írán zastavit vývoj jaderné zbraně.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vlevo) s americkým prezidentem Barackem Obamou

Reklama

Výběr článků

Načítám