Hlavní obsah

V Sýrii se dál bojuje, Annan věří v příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva/Damašek

V syrských městech Dará a Homs pokračovaly i ve čtvrtek boje. Ostřelováno bylo předměstí Damašku Duma. Zvýšil se i počet lidí prchajících do Turecka. Zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan, který přicestoval do Sýrie, je však přesvědčen, že nejpozději do týdne boje utichnou.

Foto: Reuters

Dým stoupá z areálu bezpečnostních složek v centru syrské metropole Damašku

Článek

Annanův mluvčí Ahmad Favzí v Ženevě prohlásil, že syrská vláda informovala Annana o stahování vojáků z okolí měst Dará, Idlíb a Zabadání. Nejpozději 12. dubna by mohlo zavládnout příměří. Režim má podle Annanova plánu armádu stáhnout z obydlených oblastí do úterka, obě strany pak mají na složení zbraní dalších 48 hodin.

Tvrdé boje jsou hlášeny především z předměstí Damašku Duma a z vesnice Kfar Šams. V Dumě armáda nasadila těžkou techniku. „Vojáci na po náměstí Ghanam u trhu se zeleninou berou zajatce,“ uvedl z místa Mohammad Saíd. „Dělají to, takže členové Svobodné syrské armády nemohou na vojáky zahájit palbu.“

Podle opozice se také pokusili vojáci zaútočit a dvě vesnici v provincii Haláb u tureckých hraníc. Lidé proto začali utíkat přes hranice.

Přijíždějí pozorovatelé

Na dodržování příměří má dohlédnout asi 250členný pozorovatelský tým, který by měl být do Sýrie vyslán po 10. dubnu, kdy mají být ukončeny vojenské akce. Ve čtvrtek už do Damašku dorazila první, asi desetičlenná skupina, aby dohodla rozmístění pozorovatelů. Vede ji někdejší náčelník generálního štábu norské armády Robert Mood, který má mimo jiné zkušenosti z mírové mise OSN v Kosovu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Rada bezpečnosti OSN se ve čtvrtek shodla na prohlášení vyzývajícím Sýrii, aby dodržela termín 10. dubna a k tomuto datu stáhla armádu z obydlených míst. Formálně bude prohlášení schváleno ještě během dne v New Yorku. Rada rozhodovala na základě informace zvláštního zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana, který ji v pondělí informoval o tom, že syrská vláda tento plán přijala. Je to jeden z šesti  bodů jeho plánu k řešení syrské krize.

Zatímco Annan je optimistický, generální tajemník OSN Pan Ki-mun uvedl, že se situace v zemi stále zhoršuje.

Rozšíření prostoru pro humanitární pomoc

Sýrie souhlasí s rozšířením práce Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) na svém území a přistoupila i na požadavek MVČK týkající se přístupu k vězňům. Jako první chce Červený kříž navštívit centrální věznici v Halabu (Aleppo)

V Sýrii několik dní jednal šéf MVČK Jakob Kellenberger. Jeho organizace chtěla dosáhnout pravidelného přerušování bojů, aby bylo možné účinněji pomáhat civilistům a evakuovat zraněné. To se povedlo. Pauzy budou využity k doplnění zásob a evakuaci zraněných. Díky souhlasu Damašku musí nyní MVČK v Sýrii posílit své personální i logistické kapacity. Pracovníci začnou navštěvovat vězně, k nimž se žádná mezinárodní organizace nedostala od září.

Reklama

Související články

Syrský prezident přijal plán příměří

Syrský prezident Bašár Asad přijal šestibodový plán OSN na zastavení bojů v zemi. V úterý to prohlásil vyslanec organizace a její někdejší generální tajemník...

Výběr článků

Načítám