Hlavní obsah

Turecká policie rozháněla kurdské demonstrace slzným plynem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká policie v neděli po celé zemi rozháněla demonstrace, které se konaly jako součást nepovolených oslav kurdského nového roku (naurúz). Podle agentury Reuters policie použila vodní děla, slzný plyn i obušky.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turečtí policisté rozhánějí dav oslavující kurdský nový rok

Článek

Demonstrace při příležitosti novoročních oslav svolaly Strana míru a demokracie (BDP) a Strana kurdských pracujících (PKK). Obě požadují autonomii pro jihovýchod Turecka obývaný převážně Kurdy.

Největší demonstrace se dnes konala ve městě Diyarbakir. Protestního pochodu se tam zúčastnily desetitisíce lidí.

Stovky těžkooděnců podporované obrněnými vozidly a vrtulníky hlídkovaly od rána na strategických bodech města. Policisté měli za úkol zabránit srocování větších davů a pokusili se blokovat přístup k místu oslav. Ty úřady zakázaly, a to až do 21. března, na kdy připadá podle původního íránského kalendáře první den v roce.

V celém Diyarbakiru se dnes odehrávaly potyčky mezi demonstranty a policií. Na televizních záběrech bylo vidět, jak se policejní vozy s vodními děly blíží ke skupině mladíků házejících kameny, kteří jsou pak vytlačováni proudem vody. Jiní policisté použili slzný plyn.

Desítky tisíc lidí se však shromáždily za městem, kde demonstranti mávali kurdskými vlajkami a portréty vězněného předáka PKK Abdullaha Öcalana.

Naurúz neslaví jen Kurdové

Naurúz představuje první jarní den, který oslavují pod různými variantami jako počátek nového ročního cyklu nejen Kurdové, ale také národy Íránu a turkické národy Ázerbájdžánu a Střední Asie. Kurdské oslavy vrcholí v noci na 21. března tancem u velkých ohňů pod širým nebem.

Kurdská menšina tvoří zhruba 20 procent obyvatel Turecka. Konzervativní vláda premiéra Tayyipa Erdogana podnikla některé kroky k posílení kulturních práv tureckých Kurdů, ale odmítá jejich celkovou autonomii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám