Hlavní obsah

Syrský režim propustil vězně, ale tanky údajně jen ukryl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrská vláda propustí 755 lidí zadržených při protestech opozice, oznámila ve středu státní agentura Sana. V týž den pokračovala ve městě Homs inspekce mise pozorovatelů ze zemí Ligy arabských států. Podle americké nevládní organizace Human Rights Watch ale tvrdí, že úřady ve městě z dohledu odklidily politické vězně i tanky.

Článek

Podle státní agentury byli propuštěni ti, kdo „neměli na svých rukou krev“. Propuštění vězňů je jeden z požadavků Ligy arabských států, jež na Sýrii uvalila sankce.

Human Rights Watch (HRW) nicméně tvrdí, že režim prezidenta Bašára Asada provádí změny jenom zdánlivé. Z Homsu, kde ve středu druhým dnem pokračovala mezinárodní inspekce, odklidila tanky i politické vězně, tvrdí organizace. Proti přítomnosti pozorovatelů navíc v obléhaném městě protestovalo asi 20 000 lidí.

HRW ještě doplnila, že ve středu byla na jihu země povstalci přepadena armádní jednotka. Čtyři vojáci byli zabiti a dvanáct dalších zraněno.

Protesty a násilnosti v zemi si vyžádaly přes 5000 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Student v damašské škole střílel po svých spolužácíchVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii postříleli sedmdesát dezertérů

Přes sedmdesát vojáků, kteří se pokusili utéci ze syrské armády v severozápadní provincii Idlíb, armáda postřílela. Uvedla to v Londýně sídlící Syrská...

Výběr článků

Načítám