Hlavní obsah

Třemi iráckými městy otřásly další atentáty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Atentáty v Iráku si vyžádaly desítky zraněných a 15 až třicet mrtvých. Ve městě Habaníja si atentát vyžádal podle různých zdrojů životy dvou až patnácti vojáků. Dalších třináct lidí si vyžádala exploze bomby v autě v Hílle.

Foto: Habib, Reuters

Iráčtí policisté na místě atentátu v Hamze

Článek

U města Hílla (podle některý zpráv ve městě Šumali) explodovala bomba v autě ve chvíli, kdy policisté po snídani opouštěli blízkou restauraci. Zatím není jasné, kolik z obětí tvoří příslušníci bezpečnostních sil.

V Habaníje poblíž Fallúdže explodovala bomba v autobusu, který převážel vojáky po ranním výcviku na snídani. „Když autobus dojel k restauraci, vybuchl,“ uvedl armádní zdroj. Podle BBC si útok vyžádal dva mrtvé vojáky, podle agentury AP 15, přičemž dalších dvacet jich mělo být zraněno.

Při třetím útoku ve městě Hamza bomba u restaurace a kavárny zranila 25 osob.

Dva policisté také byli zastřeleni na kontrolním stanovišti v Iráku.

Atentáty potvrzují, že v Iráku panuje letos komplikovaná bezpečnostní situace. Zatímco američtí vojáci, kteří mají do konce letošního roku odejít, jsou terči útoků jen výjimečně, například v srpnu nebyl zabit žádný, časté jsou jak útoky na policisty a irácké vojáky, kterých jen v září bylo celkem 84. Četné jsou též projevy sektářského násilí, zejména útoky na šíitské poutníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám