Hlavní obsah

V Iráku utekli z vězení teroristé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Z věznice v Mosulu na severu Iráku uprchlo ve středu tunelem 35 zadržených, kteří byli obviněni z teroristických činů. Policie dopadla 21 z nich, dalších 14 jich ale je na útěku. V Mosulu byl proto v osm ráno vyhlášen zákaz vycházení.

Článek

Vězni se dostali z žaláře za úsvitu tunelem, který vedl do kanalizační roury a odtud do řeky Tigris. Úřady jsou přesvědčeny, že vězňům musel někdo z dozorců pomáhat.

"Z věznice v centru Mosulu se pokusilo utéci 35 zadržovaných, kteří byli obviněni z různých trestných činů spojených s terorismem," řekl policejní plukovník v provincii Ninive Muhammad Džabúrí. "Bezpečnostní síly 21 z nich dopadly, 14 se ale podařilo uniknout," dodal.

Věznice jsou špatně střežené

Útěky z vězení jsou v Iráku poměrně časté. Ve městě Hilla zemřeli při potyčkách v káznici 6. srpna čtyři vězni a jeden strážce. Osm zadržovaných uprchlo.

V květnu zažilo vzpouru vězení v metropoli Bagdádu. Vyžádala si životy šesti iráckých policistů a 11 vězňů. V polovině ledna uprchlo z věznice v Basře na jihu země 12 členů Al-Káidy převlečených v policejních uniformách. Nejméně dva se později povedlo polapit.

Podle agentury AP tyto případy podporují pochybnosti, zda budou irácké bezpečnostní složky schopny ochránit zemi po stažení amerických jednotek ke konci letošního roku.

Srpen bez amerických obětí

Srpen se však stal prvním měsícem od zahájení války, kdy v Iráku nepadl ani jeden americký voják. To naznačuje, že se přece jen daří situaci stabilizovat a nedávné zhoršení bylo jen dočasně, i když i v srpnu bylo v zemi spácháno několik velkých atentátů. Terčem však byli Iráčané. Při koordinovaných útocích 15. srpna zahynulo 60 lidí a 28. srpna v Bagdádu před sunnitskou mešitou 32.

Reklama

Výběr článků

Načítám