Hlavní obsah

Jásira Arafata patrně otrávil jeden z šéfů Fatahu

Právo, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otrava jedem byla příčinou smrti někdejšího palestinského vůdce Jásira Arafata, přičemž prsty v celé záležitosti měl Muhammad Dahlan, jeho bývalý spolustraník a vysoký činitel strany Fatah. Napsal to v úterý arabský server maannews.net s odvoláním na zdroje ve vyšetřovací komisi Fatahu.

Foto: Profimedia.cz

Jásir Arafat na archivní fotografii

Článek

„Ta zjistila, že Dahlan je spojen s pokusy zavraždit další palestinské vůdce a plánoval převrat na Západním Břehu Jordánu,“ napsal server.

Arafat skonal 11. listopadu 2004 v pařížské nemocnici, kam ho převezli po náhlém onemocnění. Pětasedmdesátiletého politika hospitalizovali dva týdny, pak ale upadl do kómatu a odumřely mu klíčové orgány.

Ihned se vyrojily spekulace, že zemřel na otravu jedem. „Nemáme důkaz, že Arafat byl otráven. Nemáme ale ani jednoznačný důkaz, že otráven nebyl,“ řekl těsně po Arafatově smrti jeho synovec Násir Kidva, který od lékařů převzal výsledky toxikologických testů.

Dahlan do svého vyloučení z vedení Fatahu letos v červnu zastával vysoké posty v palestinské samosprávě. Některé kruhy ho ale podezíraly z práce pro americké tajné služby.

Za peníze Bílého domu údajně vytvořil soukromou milici, která měla svrhnout vládu konkurenčního hnutí Hamás v pásmu Gazy. Dahlan se podle časopisu Vannity Fair nejméně třikrát sešel s tehdejším prezidentem USA Georgem W. Bushem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám