Hlavní obsah

Začal ramadán, pro muslimy bude letos zvlášť náročný

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro většinu z až 1,6 miliardy muslimů začal v pondělí postní měsíc ramadán. Ten bude letos ale pro věřící plnící striktní omezení mimořádně těžký: poprvé po téměř 40 letech totiž měsíční půst připadá na rozpálený srpen.

Foto: Beawiharta, Reuters

Studenti indonéské islámské školy Al-Mukmin se modlí na první den ramadánu

Článek

V pondělí ramadán začali držet sunnité, kteří během dlouhého letního dne nejen nesmějí jíst, kouřit ani se oddávat se sexu – postící se nemají od východu až do západu letního slunce ani pít. V úterý se k půstu připojila i menšinová větev islámu – šíité.

Náměstek ředitele bahrajnské astronomické společnosti Vahíb Násir upozornil, že letos poprvé od 70. let pohyblivý ramadán připadne na polovinu léta, kdy v řadě muslimských zemí panují teploty 38 stupňů. Ještě hůř na tom bude velká populace vyznavačů islámu v USA, kde teploty dosahují až 40 stupňů.

Problémem není jen horko, ale i dlouhé letní dny, což znamená více hodin půstu. V zemích, kde je islám státním náboženstvím, se často zkracuje pracovní doba až o čtvrtinu. V západním světě s tím však muslimové počítat nemohou.

Boje se nepřeruší

Lékaři věřícím doporučují, aby se lidé trpící cukrovkou nebo ledvinovými chorobami raději půstu vzdali. Upozorňují, že těm, kdo pracují venku, hrozí vyčerpání z horka a také infarkty.

Experti argumentují, že islám sice půst o ramadánu doporučuje, avšak zároveň učí, aby lidé nedělali nic, čím by mohli uškodit sobě a jiným.

Horko je navíc i v politice islámských zemí: boje probíhají v Libyi, Sýrii i Afghánistánu. Američané očekávali, že během srpna se zmírní boje ve středoasijské zemi a že velitelé sil Tálibánu odjedou světit postní měsíc. Jenže bojovníci nejsou povinni dodržovat půst – stejně jako děti, staří lidé, těhotné a kojící ženy nebo chronicky nemocné osoby.

V boji nehodlají ustat ani libyjští povstalci. I NATO tvrdí, že bude dál útočit na cíle v Libyi, budeli to nutné. Všeobecně se ale čeká, že Aliance bude pečlivěji vybírat své cíle.

Také opozice v Sýrii nehodlá během ramadánu zmírnit tlak na režim a chce pořádat i noční protesty. Vystupňování vládních útoků proti opozici minulý měsíc je označováno za pokus odradit Syřany od velkých protestů během ramadánu.

Bohatá a autoritářská Saúdská Arábie se potýká s odlišným problémem: má nedostatek pomocnic v domácnosti. Mnoho jihoasijských zemí totiž pozastavilo nábor nových pracovních sil pro království, a tak je služek málo. Ty, které jsou k dispozici, žádají nejen slušný plat, ale také uvolnění od povinnosti vařit a mýt nádobí.

Třicetidenní měsíc ramadán je sice znám svými nočními hostinami na počátku a na konci půstu. Jinak má však být časem rozjímání a upevňování vnitřní disciplíny. Jeho dodržování je jednou z pěti základních povinností muslima, kteří si tak připomínají, že během tohoto měsíce byly Mohamedovi údajně seslány první verše koránu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám